Iedereen weet dat de gemeente W. slechts één bergdorp kent , te weten Hoge H. Daar zal Doarmer morgen een wedstrijd over 5 Engelse mijlen (ruim 8 kilometer) lopen. Het is echter niet het heuvelachtige terrein, dat hem angst inboezemt, maar het verschijnsel op bovenstaande foto, de “bezemfiets”. Gezien het niveau van de wedstrijd zal het, net als vorig jaar, een heel karwei worden om deze vernederende dreiging op afstand te houden. Dus als een niet al te snelle loper zin heeft om morgen 8 kilometer te rennen, gewoon even met Doarmer contact opnemen, desnoods wordt men per auto naar het bergdorp gebracht.
vrijdag, april 29, 2011
donderdag, april 28, 2011
woensdag, april 27, 2011
Hymje Hijgen
"Well, in our country," said Alice, still panting a little, "you'd generally get to somewhere else -- if you ran very fast for a long time, as we've been doing."
"A slow sort of country!" said the Queen. "Now, here, you see, it takes all the running you can do, to keep in the same place. If you want to get somewhere else, you must run at least twice as fast as that!"
Alice in Wonderland
"A slow sort of country!" said the Queen. "Now, here, you see, it takes all the running you can do, to keep in the same place. If you want to get somewhere else, you must run at least twice as fast as that!"
Alice in Wonderland
maandag, april 25, 2011
donderdag, april 21, 2011
It neiteam Het nageslacht
De jaarlijkse gathering of the clan in het land G. staat weer voor de deur en Doarmer’s tak van de clan staat voor de moeilijke opgave om ook dit jaar de overwinning te behalen bij het onderdeel sport. Vorig jaar lukte dat voor de eerste keer dankzij de prestaties van zoon H. Er is niets mis met de clan, maar het vervelende is, dat er nogal wat sportieve figuren rondlopen, die ook allemaal graag willen winnen. Doarmer heeft echter voldoende vertrouwen in zijn nageslacht, zodat hij ervan uitgaat, dat zij tot het uiterste zullen gaan om de overwinning te behalen. Ook zal hij het bezoek aan het land G. gebruiken om wat bloemen bij het monument te leggen, want al is het meer dan 600 jaar geleden, in de geschiedenis van een oud cultuurvolk is dat slechts een ogenblik.
maandag, april 18, 2011
zondag, april 17, 2011
vrijdag, april 15, 2011
Oplôgje Oplaaien
Van de filosoof Schopenhauer zijn nogal wat nare opmerkingen over vrouwen bekend, maar het valt wel mee, hij zegt ook het volgende:
'hun kijk op de dingen is heel verschillend van de onze, vooral omdat zij vaak de kortste weg naar het doel en het meest voor de hand liggende in het oog houden, wat wij meestal over het hoofd zien, juist omdat het vlak voor onze neus ligt. Daar moet ons dan op gewezen worden, zodat wij het voor de hand liggende en eenvoudige weer kunnen zien. Bovendien zijn vrouwen beslist nuchterder dan wij, waardoor zij in de dingen niet meer zien dan er werkelijk in zit, terwijl wij, als onze emoties oplaaien, gemakkelijk iets groter maken dan het is of er iets denkbeeldigs aan toevoegen’
woensdag, april 13, 2011
Ymponearje Imponeren
Taal is een kenmerkend onderdeel van een grote groep verrichtingen – praten, schrijven, met de bus reizen, iemand ontmoeten etc. We richten onze aandacht niet op de woorden “goed” en “mooi”, die volstrekt niets zeggen, over het algemeen slechts onderwerp en predicaat vormen (‘dit is mooi’), maar op de gelegenheden waarbij ze worden gezegd – op de enorm ingewikkelde situatie waarbinnen de esthetische uitdrukking haar plaats heeft en waarbinnen de uitdrukking zelf een vrijwel te verwaarlozen plaats inneemt.
Wittgenstein
Gisteren werd Doarmer weer eens geconfronteerd met dergelijke woorden ‘redelijk’, ‘matig’,‘voldoende’,’onvoldoende’. Toch heeft hij veel geleerd. In de eerste plaats, omdat Doarmer natuurlijk niets van het onderwerp wist en in de tweede plaats omdat schema’s nooit weg zijn, men kan er altijd mee imponeren.
zaterdag, april 09, 2011
De griemmank De mengelmoes
Gisteren heeft Doarmer een feest gehad in de spelonken onder een kerk, waarmede hij weer eens heeft bewezen, dat het aangename heel goed met het stichtelijke te verenigen is. Bovendien zorgde deze entourage ervoor, dat het op zich gevaarlijke mengsel van "bessen", buren, onderw.mensen , hardlopers en Friezen niet tot ontploffing kwam.
woensdag, april 06, 2011
In bern Een kind
Omdat het aantal woorden van een taal weliswaar heel groot, maar toch eindig is, stuiten we op een probleem. Op een bepaald punt definieer je een woord door middel van een woord, dat je juist wilt definiëren. De kat bijt zichzelf in de staart. We hebben te maken met een klassieke vicieuze cirkel. Wie dat niet gelooft, moet maar eens proberen om aan een kind uit te leggen wat orde is. Een gangbare uitleg als: “Orde is wanneer jouw speelgoed daar ligt waar ik het wil hebben “ geldt niet. Daarom definieer je orde als iets dat gekenmerkt is door regelmatigheden, structuren of patronen. Maar het kind laat zich niet in de luren leggen, het heeft wel door dat je op eieren loopt en vraagt door: “Wat is regelmatig, wat betekent structuur en hoe ziet een patroon er eigenlijk uit?” Je begint te stotteren:”Regelmatig is als de dingen geordend zijn, als ze een structuur hebben of een patroon…...”. M.Wehr
Doarmer vindt de volgende definitie van orde nog altijd de beste: Orde is de chaos, waaraan wij gewend zijn.
zaterdag, april 02, 2011
In skjin laai Een schone lei
Zoals reeds eerder op deze plaats gezegd, neemt Doarmer van tijd tot tijd een beproeving op zich. Dit als boetedoening, zodat hij daarna zijn leven weer met een schone lei kan voortzetten. De laatste beproeving was het beklimmen der Limburgse heuvelen en morgen is het de halve marathon van H. Eenentwintig kilometer blootgesteld aan de elementen en vol bezinning en zelfreflectie, zoekend naar de zijnsgrond. Daar wordt een mens niet slechter van.
vrijdag, april 01, 2011
Trijehûndert tûzen Driehonderdduizend
Van het internet : Dútslân besuniget net op Frysk BRÄIST – “Hoewol’t wy besunigje moatte, sille wy net koartsje op de stipe foar de minderheden.” Mei dat fleurich boadskip helle de Dútske steatssekretaris foar kultuer Bernd Neumann in entûsjaste reaksje út yn Noard-Fryslân. Neumann sei dat it wichtich is om minderheidstalen net samar ferdwine te litten. De steatssekretaris die syn útspraak ôfrûne sneon by de offisjele iepening fan it Frysk hûs yn it Noardfryske Bräist. It gebou oan de Sööderstroote yn dat plak biedt sûnt oktober ûnderkommen oan ferskate organisaasjes dy’t warber binne op it mêd fan de Fryske taal en kultuer. De Dútske steat stipet de Fryske kultuer mei in bedrach fan trijehûndert tûzen euro yn it jier. Foar it oankeapjen en ynrjochtsjen fan it Frysk hûs hawwe de Friezen yn Dútslân in ekstra stipe fan trije ton krigen.
Abonneren op:
Posts (Atom)