dinsdag, februari 28, 2012

Gies Ganzen

Gisteren moest Doarmer op zoek naar een nieuwe gans voor in zijn tuin. Toen hij echter het grote aanbod van de meest verschillende dieren zag, heeft hij toch even getwijfeld of hij niet op een andere soort zou overstappen. Uiteindelijk is het toch een gans geworden.

vrijdag, februari 24, 2012

Oaremoarn Overmorgen

Dies Buch gehört den wenigsten. Vielleicht lebt selbst noch keiner von ihnen. Es mögen die sein, welche meinen Zarathustra verstehn: wie dürfte ich mich mit denen verwechseln, für welche heute schon Ohren wachsen? Erst das Übermorgen gehört mir. Einige werden posthum geboren. Die Bedingungen, unter denen man mich versteht und dann mit Notwendigkeit versteht – ich kennen sie nur zu genau. Man muß rechtschaffen sein in geistigen Dingen bis zur Härte, um auch nur meinen Ernst, meine Leidenschaft auszuhalten. Man muß geübt sein, auf Bergen zu leben……..

Nietzsche in een voorwoord

dinsdag, februari 21, 2012

Tsjin Tegen

`Certainly,' said Alice.
`And only one for birthday presents, you know. There's glory for you!'
`I don't know what you mean by "glory", ' Alice said.
Humpty Dumpty smiled contemptuously. `Of course you don't -- till I tell you. I meant "there's a nice knock-down argument for you!"'
`But "glory" doesn't mean "a nice knock-down argument,"' Alice objected.
`When I use a word,' Humpty Dumpty said in rather a scornful tone, `it means just what I choose it to mean -- neither more nor less.'
`The question is,' said Alice, `whether you can make words mean so many different things.'
`The question is,' said Humpty Dumpty, `which is to be master - - that's all.'
Lewis Carroll

zondag, februari 19, 2012

Wurch Moe

Deze zondagmiddag heeft Doarmer liggend en zappend op de bank doorgebracht, hetgeen eigenlijk niets voor hem is, maar hij was gewoon moe. De oorzaak was een ontmoeting met een oude kennis, met wie hij vroeger altijd in de heuvels rende. Doarmer was vroeg wakker en hij dacht, misschien is het wel een aardig idee om weer eens naar de heuvels te gaan en daar rustig wat te rennen. Vroeger, toen de wereld nog jong was, startte daar elke zondagochtend om half negen een hardloopploeg en Doarmer heeft er heel wat marathons voorbereid. Wel, toen Doarmer bij het startpunt kwam, was daar ook zijn oude loopmaat G.G., die had er al die jaren elke zondag steeds gelopen. De ontmoeting was natuurlijk erg leuk, maar het betekende wel, dat Doarmer na 2 uur 8 minuten en wel tien heuvels redelijk vermoeid terugkwam, maar misschien is het wel een teken van hoger hand geweest, dat Doarmer weer serieus moet gaan trainen en dat het afgelopen moet zijn met het luie, vette leven.

zaterdag, februari 18, 2012

De tiid hat wjukken De tijd heeft vleugels

Wat is dan de tijd? Wanneer niemand het mij vraagt, weet ik het.Wanneer ik het iemand op zijn vraag zou willen uitleggen, weet ik het niet.

Augustinus

woensdag, februari 15, 2012

dinsdag, februari 14, 2012

Tramtearje Kwellen

Gezien de ruime mate waarin we dagelijks met ongelijkheid worden geconfronteerd, is het meest opmerkelijke aan afgunst misschien nog wel dat we erin slagen niet op iedereen jaloers te zijn. Er zijn mensen van wie de enorme verworvenheden ons volslagen koud laten, terwijl de onbeduidende voordelen van anderen ons meedogenloos kunnen kwellen. We zijn alleen jaloers op degenen met wie we ons vereenzelvigen; we zijn alleen jaloers op leden van onze referentiegroep. Weinig successen zijn zo onverdraaglijk als die van onze ogenschijnlijke gelijken.

A. de Botton

zaterdag, februari 11, 2012

De popkeskower De manager

Iemand, die schuift met poppetjes

Rabje Kwaadspreken

“andermans hoofd is een te ellendige plek om als zetel voor waar geluk te dienen”

Hoewel Doarmer zich meestal niet zo kan vinden in de pessimistische uitspraken van de filosoof Schopenhauer, vindt hij bovenstaande toch heel aardig. Het is inderdaad onbegonnen werk om je geluk te laten afhangen van de meningen, die anderen over je hebben. Volgens de filosoof zijn die meningen toch oppervlakkig en wisselend. Doarmer relativeert het wel, er zijn personen, wier mening hij belangrijk vindt en er zijn personen, wier mening eigenlijk irrelevant is. Die laatste groep is bij Doarmer werkgerelateerd. Overigens vindt men bij een noordelijk cultuurvolk vaak een “wandtegelwijsheid” aan de muur hangen, die eindigt met de woorden “en lit de lju mar rabje”, hetgeen waarschijnlijk op een rudimentaire kennis van de filosofie van Schopenhauer wijst.

donderdag, februari 09, 2012

De bosk Het bos

Stelt u zich het lot voor van een hypothetisch bos – laten we dit het Bos der Vriendschap noemen – waar, door een mysterieus verdrag, alle bomen het voor elkaar hebben gekregen om het gewenste doel te bereiken het hele kronendak tot een hoogte van drie meter terug te brengen. Het kronendak ziet er precies zo uit als ieder ander, met het verschil dat het zich op drie meter in plaats van dertig meter boven de grond bevindt. Vanuit het perspectief van een geplande economie is het Bos der Vriendschap als bos efficiënter dan de hoge bossen waar we mee vertrouwd zijn, omdat de beschikbare bronnen niet worden gespendeerd aan het produceren van enorme stammen die geen ander doel hebben dan de concurrentie tussen de verschillende bomen.

R. Dawkins

Grappig, door te concurreren wordt men minder efficiënt, maar bomen zijn net mensen, er is er altijd wel één, die hoger wil groeien dan de rest.

maandag, februari 06, 2012

Yndie Inderdaad

Wie de geschiedenis van de filosofie en de wetenschappen beschouwt, kan inderdaad niet anders concluderen dan dat de eliminatie van het toeval steeds een belangrijk motief is geweest. Filosofen hebben in hun gerichtheid op het wezenlijke en het noodzakelijke zich steeds geroepen gevoeld het toevallige ontologisch te onteigenen, eschatologisch te negeren, of metafysisch te integreren. En ook wetenschappers hebben zich vaak laten leiden door de veronderstelling dat – om Einstein nogmaals te citeren – God niet dobbelt.

J. de Mul

zondag, februari 05, 2012

Komplisearre Gecompliceerd

Stel dat ik de hypothese opstelde , dat tafels, wanneer niemand ernaar keek, in kangoeroes veranderden; dit zou de wetten der natuurkunde uiterst gecompliceerd maken, maar geen enkele waarneming zou haar kunnen weerleggen. De wetten der natuurkunde moeten, in de vorm, waarin wij ze aanvaarden, niet alleen in overeenstemming zijn met de waarneming ,maar voor zover het ’t niet waargenomene betreft, voldoen aan bepaalde eisen van eenvoud en continuïteit, welke empirisch niet aantoonbaar zijn. In het algemeen nemen we aan, dat natuurkundige verschijnselen niet worden beïnvloed door het feit, dat zij worden waargenomen, hoewel dit niet geheel juist schijnt te zijn ten aanzien van de microscopische verschijnselen, waarop de kwantum - theorie is gebaseerd.

Russell

Berkeley zei tenminste nog, dat de tafel niet bestaat, als niemand kijkt, als deze in een kangoeroe zou veranderen, dan heeft men met theologie te maken.

vrijdag, februari 03, 2012

'Twa famkes yn'e snie Twee meisjes in de sneeuw

Zodra de eerste sneeuw is gevallen, zie je ze weer verschijnen, de meisjes met de zwavelstokjes. Zo ook op deze brug in de stad G.

woensdag, februari 01, 2012

Op'e redens Op de schaatsen

Heel vroeger tijdens zijn periode van kneuterigheid heeft Doarmer ook nog geschaatst. Hier ziet u hem in actie op een meertje in de buurt van zijn toenmalige woonplaats. Het is niet tijdens "der tochten tochtst", want er zijn geen carnavalesk uitgedoste Hollanders te zien, die even de polonaise doen.