zaterdag, juni 30, 2012

Ja sizze Ja zeggen

Het begrip ‘verwerpelijke handeling’ bezorgt ons moeilijkheden. Niets van al hetgeen er maar gebeurt, kan als zodanig verwerpelijk zijn: want men zou het niet weg mogen willen doen: want alles is zo met alles verbonden, dat iets willen buitensluiten betekent dat men alles buitensluit. Een verwerpelijke handeling betekent; een verworpen wereld in het algemeen…….. Als het worden een grote ring is, is alles even veel waard, even eeuwig, even noodzakelijk. In alle correlaties van ja en nee, van verkiezen en afwijzen, liefhebben en haten komt slechts een perspectief, een belang van bepaalde typen van het leven tot uitdrukking: als zodanig spreekt alles wat is het jawoord.
Friedrich Nietzsche

dinsdag, juni 26, 2012

In koartbokse Een korte broek

Deze zomer is Doarmer van plan een nieuwe broek aan te schaffen en wel een Lederhose. Hij is al druk bezig de verschillende typen met elkaar te vergelijken, maar hij is er nog niet uit. Hoe dan ook na de zomer kunt u hem in zijn nieuwe outfit bewonderen. Een hoed heeft hij al.

donderdag, juni 21, 2012

De baitsjebokse De overall

Veel mensen klagen tegenwoordig, dat er veel bezuinigd wordt op kunst en cultuur. Ook Doarmer vindt het jammer, dat cultuur verdwijnt. Vandaar dit filmpje over een verdwijnende cultuur.

woensdag, juni 20, 2012

De leie De teugel

De krachtige naturen hoeven het nihilisme, de zinloosheid, niet te vrezen, omdat alle zin al besloten ligt in wat zij belichamen. Ze zijn zelf de zin en hoeven die dus niet ergens anders te zoeken. Hoogstens moeten zij zichzelf zoeken, zelf de teugels in handen nemen. Een moraal die zwakkelingen beschermt en ze voor de beproevingen van de zinloosheid behoedt, kunnen de sterken niet gebruiken……… Nietzsche moedigt ertoe aan het ruime sop te kiezen.’Nu flink de tanden op elkaar! Ogen open! Hou het roer vast! We varen juist over de moraal heen. Als we die richting opvaren en ons daar wagen, verpletteren we, vermalen we misschien ook onze eigen rest moraliteit.’

R.Safranski over Nietzsche

vrijdag, juni 15, 2012

Gjin hâld Geen houvast

Als het ‘zelf’ een discontinue stroom van gebeurtenissen is, zul je daarin ook geen houvast vinden, behalve als je met rust gelaten en niet door de pogingen van anderen om je te definiëren lastiggevallen wordt. Alleen aan jezelf overgelaten kun je het bij jezelf uithouden, al vind je er dan geen houvast. Daarom is met rust gelaten worden voor Rousseau een beslissende vooronderstelling om jezelf te kunnen zijn, en daarom laat hij de oermens ook met het verlangen naar rust beginnen. Wat dat betreft denkt Rousseau net als Pascal, die een keer heeft gezegd dat al het ongeluk eruit voortvloeit dat de mens niet thuis kan blijven zitten.

R.Safranski

zaterdag, juni 09, 2012

Útfûn of ûntdutsen Uitgevonden of ontdekt

Het is een vraag die filosofen al eeuwen bezig houdt: zijn wiskundige inzichten uitvindingen of ontdekkingen? Bijvoorbeeld verzamelingen: hebben die altijd bestaan,en zijn ze op een gegeven moment door Cantor ontdekt, met de implicatie dat een ander ze ook had kunnen ontdekken en dat ze dan precies dezelfde eigenschappen zouden blijken te hebben, of zijn het bedenksels, die beschreven kunnen worden als een uitvinding? Ik koos met opzet als voorbeeld verzamelingen, omdat hun “bestaan”, of in elk geval het bestaan van sommige oneindige verzamelingen, een berucht omstreden zaak is. Maar sommige wiskundige begrippen lijken zo sterk tot “de “natuur” te behoren dat men er alleen maar over lijkt te kunnen praten in termen van ontdekkingen.
R. Kousbroek

zondag, juni 03, 2012

Treds Derde

Vrijdagavond heeft Doarmer weer eens een derde plaats gehaald, ditmaal in het dorp V. Hij zat drie seconden voor nummer 4, althans dat dacht hij, maar dankzij de chip bleek het 18 seconden te zijn. Het “moderne lopen” met zo’n chip zorgt er wel voor, dat deelnemers en toeschouwers een vertekend beeld krijgen. De toeschouwers  zien twee mensen sprinten voor de derde plaats en ogenschijnlijk wint de ene, want stel nu, dat Doarmer de sprint verloren had met een seconde dan nog was hij dankzij de chip , die precies het moment registreert, dat een loper over de startmat loopt, derde geworden. Immanuel Kant en anderen zeiden al, dat wij de werkelijkheid niet zien, omdat onze zintuigen ons bedriegen.