zaterdag, december 29, 2012

Anderje Antwoorden

 
Lewis Carroll vertelt in ‘Alice in Spiegelland’ over Humptie Dumptie, het grote ei dat op een muurtje zit en het woord ‘glorie’ gebruikt in een gesprek met Alice. Alice is verbaasd en zegt dat ze niet weet wat hij bedoelt met dat woord. Het ei glimlacht minachtend. “Natuurlijk weet je dat niet. Dat weet je pas als ik het je vertel. Ik bedoelde iets waar je niets tegenin kunt brengen!”
 
Maar ‘glorie’ betekent helemaal niet ‘iets waar je niets tegenin kunt brengen’, protesteert Alice. Het ei antwoordt: “Als ik een woord gebruik, betekent dat gewoon wat ik wil dat het betekent, niets meer en niets minder.”
Alice betwijfelt uiteraard of het mogelijk is dat we woorden verschillende dingen kunnen laten betekenen en ze zelfs precies dat kunnen laten betekenen wat we willen. Het ei antwoordt: “De vraag is, wie de baas is. Meer niet.”
P.Cave

Nietzsche had het kunnen zeggen, wie de macht heeft, bepaalt ook de betekenis van de woorden.

donderdag, december 27, 2012

maandag, december 24, 2012

zondag, december 23, 2012

In wiete Kryst Een natte Kerst

 
Doarmer dreamt fan in wite Kryst, net fan in wiete Kryst.  Het zou de titel van een lied kunnen zijn, maar het is een woordspeling. Het Fries  kent nogal wat i-klanken.
 
De “i” uitgesproken zoals in het Nederduitse “ik”. Ik wit = ik weet
De “ii” de lange i uitgesproken zoals in het Engelse “ to read”. Tsiis= kaas
De “y” uitgesproken zoals in het Nederduitse ”fiets”. Lyts = klein
De “ii” en de “y” worden in een open lettergreep als “i” geschreven.
En tenslotte de leukste, de “ie”, dit is een tweeklank en is te vinden in woorden zoals Fries en wiet.

zaterdag, december 22, 2012

Alnei't Al naargelang

Want er is zo’n groot verschil tussen hoe men leeft en hoe men zou moeten leven dat iemand, die wat men doet verwaarloost voor wat men zou moeten doen, eerder zijn ondergang dan zijn redding tegemoet gaat. Want een man die zich altijd en overal goed betoont, gaat noodzakelijk te gronde temidden van zovelen die niet goed zijn. Daarom moet een heerser, wanneer hij zich wil handhaven, leren om niet goed te zijn. En dit vermogen dient hij wel of niet in praktijk te brengen al naargelang de omstandigheden hem daartoe dwingen.
 
Machiavelli

donderdag, december 20, 2012

Ingelewjokken Engelenvleugels

 
Men ziet ze weer vliegen in de donkere koele decembernacht, alleen of in groepen, maar altijd met die vleugelslag, sierlijk en tegelijkertijd krachtig, het kenmerk van de hemelse luchtmacht.

vrijdag, december 14, 2012

Glimkje en gnyskje Glimlachen en grijnzen

Doarmer is niet zo thuis in de Nederduitse taal en als trouwe petdrager vroeg hij zich af hoe de uitdrukking “het is huilen met de pet op” ontstaan is. Hij kwam er niet uit, maar wel constateerde hij, dat de pet een geliefd hoofddeksel is in allerlei Nederduitse uitdrukkingen. Vandaar dat Doarmer nu probeert een nieuwe toe te voegen “het is glimlachen met de pet op”. Later volgt nog “het is grijnzen met de pet op".

zaterdag, december 08, 2012

Mjitstêf Maatstaf

De filosoof Rorty omschreef de waarheid ooit als ‘datgene waarmee je tijdgenoten je ongestraft laten wegkomen’. Dat is een schokkende uitspraak, en zelfs naar filosofische maatstaven behoorlijk bizar. De uitspraak is in feite zo schokkend dat te verwachten viel dat Rorty’s tijdgenoten hem er niet ongestraft mee zouden laten wegkomen en dat deden ze dan ook niet. Dus ook hier geldt: als  de uitspraak waar is, is hij niet waar – met andere woorden, volgens zijn eigen maatstaven is hij onwaar.
S. Blackburn
Blackburn noemt in werk nog andere voorbeelden, beginnend bij een discussie tussen Socrates en Theodorus tot  ‘nog niet zo lang geleden hebben historici ontdekt, dat er geen historische waarheid bestaat’.
 

donderdag, december 06, 2012

woensdag, december 05, 2012

It skearmês Het scheermes

Entia non sunt praeter necessitatem multiplicanda: "Men moet de zijnden niet zonder noodzaak verveelvoudigen".
 
William van Ockham (1288-1347)
Is de eenvoudigste verklaring ook de juiste? Een vraag, die samenhangt met “het scheermes van Ockham”. Doarmer weet het niet, maar hij heeft wel het idee, dat men geneigd is van alles “achter iets” te zoeken. Stel dat Doarmer voor zichzelf een kopje koffie heeft ingeschonken en dit kopje op het aanrecht heeft gezet, omdat hij even in de brievenbus wil kijken. Bij zijn terugkomst ziet hij dat het kopje leeg is. Hij zou dit als volgt kunnen verklaren, aliens zijn heimelijk in zijn huis geland, hebben de koffie opgedronken en zijn snel weer vertrokken. Natuurlijk belt hij dan onmiddellijk de politie, die op haar beurt meteen de luchtmacht inschakelt, want het alienprobleem moet natuurlijk opgelost worden. Bovendien gaan allerlei wetenschappers met het probleem aan de slag en proberen uit te leggen, waarom aliens dol zijn op koffie, tenminste op bepaalde merken. De minister zegt uiteraard , dat het noodzakelijk is, dat ook in het onderw. aandacht moet worden besteed aan koffie enz. enz. De eenvoudigste verklaring is natuurlijk, dat een gezinslid van Doarmer dat kopje zag en dacht “lekker” . Het voorbeeld is wat absurd, maar toch, als Doarmer een discussieprogramma volgt, moet hij soms wel aan het scheermes denken.

zondag, december 02, 2012

De rige de reeks

Op 22 februari 1749 wordt in de RK kerk van Heech(Heeg) een meisje gedoopt. Zij krijgt de naam Maaike. Zij is de dochter van Folkert Annes en Hijcke Andries. Haar doopheffer , peetoom, is Hitse Andries. Later trouwt zij met Pieter Johannes Wagenaar uit Workum en zij krijgen o.a. een zoon Folkert . Deze Folkert Wagenaar trouwt met Grietje Hommes de Jong en zij krijgen o.a een dochter, die zij Maaike noemen, dus Maaike Folkerts Wagenaar. Deze tweede Maaike trouwt met Jan Tjittes Landman en zij krijgen o.a een dochter, die zij Grietje noemen. Deze Grietje Landman trouwt met Herre Tjitskes Rijpkema, een veehouder uit Doniaga en  één van hun kinderen krijgt de naam Maaike. Deze derde Maaike, Maaike Rijpkema, trouwt met Huite Zonderland . Zij krijgen o.a een zoon Herre. Deze Herre Zonderland trouwt met Agnes Monkelbaan en zij noemen één van hun dochters Maaike. Deze vierde Maaike, Maaike Zonderland , trouwt met Koos Sijtsema en zij noemen één van hun dochters Hedwich Agnes. Deze Hedwich Agnes Sijtsema trouwt met Douwe Jan Drost en zij noemen hun dochter Maaike Agnes, de vijfde Maaike.

Net min Fantastisch

 
 
Tot gisteravond wist Doarmer niet wat een musirette was. In de stad S. heeft hij nu zo’n voorstelling bezocht en dat viel niet tegen, of zoals de Hollandse zuiderburen dat zo beeldend zeggen : “Het was fantastisch”.