dinsdag, oktober 31, 2017

Rjochtsje Richten

Wat de dingen op zich zijn, weet ik niet en hoef ik niet te weten, omdat een ding zich voor mijn ogen toch nooit anders dan als verschijning kan manifesteren.

Tot op heden nam men aan dat al onze kennis zich naar de dingen moet richten; maar alle denkpogingen vanuit deze veronderstelling liepen op niets uit. We doen er dus goed aan eens te kijken of we niet meer vooruitkomen wanneer we aannemen dat de dingen zich naar onze kennis moeten richten. Het is hetzelfde als met de eerste gedachten van Copernicus. Toen diens verklaring van de hemelsbewegingen stagneerde omdat hij aannam dat het hele sterreleger om de toeschouwer draaide, keek hij of het niet beter zou lukken wanneer hij de toeschouwer liet draaien en daarentegen de sterren met rust liet.

Immanuel Kant

zaterdag, oktober 21, 2017

Tinke Denken


Een zonderling wezen, de mens! De vrijheid, die hij heeft, gebruikt hij nooit, maar wenst er altijd één, die hij niet heeft: hij heeft de vrijheid van denken en verlangt vrijheid van spreken.

Søren Kierkegaard (1813-1855)

Hoewel men deze uitspraak natuurlijk in zijn tijd moet zien, blijft het voor Doarmer toch wel een beetje actueel, in die zin, dat er mensen zijn die vinden dat zij recht van spreken hebben over onderwerpen waar ze nog nooit een keer over nagedacht hebben. Doarmer werd daar deze week nog mee geconfronteerd tijdens een lezing over een boek. Eén van de toehoorders deed het boek af als onzin, terwijl hij het boek zelf niet had gelezen. Maar daar bleef het niet bij, hij vond eigenlijk dat anderen dat boek ook niet mochten lezen. Zo’n man maakt wel optimaal gebruik van zijn vrijheid van spreken. Uiteraard kon voor Doarmer na het optreden van die man de avond niet meer kapot. Doarmer dacht misschien is die man wel een BN’er, want die mogen hun mening ook over elk onderwerp geven, omdat ze BN’er zijn.

dinsdag, oktober 17, 2017

Skiednis Geschiedenis



Bij een bezoek aan Alba (Schotland) werd Doarmer wel even ondergedompeld in geschiedenis, vooral in Culloden en Scone. En wat een prachtige taal dat Gaelic.

Rispje oogsten

Er is in onze tijd tijd in verschillende richting een geweldige geestdrift, maar vreemd genoeg schijnt hetgeen die geestdrift opwekt enorm weinig te zijn. Hoe weldadig kan hier niet de ironie zijn! Er is een ongeduld, dat oogsten wil, voor het zaait; laat de ironie het maar tuchtigen. Er zijn in ieder persoonlijk leven zo veel dingen, die moeten worden afgewezen, zo veel wilde loten, die besnoeid moeten worden: hier is de ironie weer een voortreffelijk operateur; want zoals gezegd is, wanneer de ironie beheerst is, is haar functie van het grootste belang voor het verkrijgen van gezondheid en waarheid voor het persoonlijk leven.
Ironie als beheerst moment legitimeert zich juist daardoor, dat zij de werkelijkheid tracht te verwezenlijken door behoorlijk nadruk op de werkelijkheid te leggen...........

S. Kierkegaard