“Dat zal ik u zeggen,” zei hij (Sokrates). “ Wanneer filosofie vat op iemand begint te krijgen, krijgt hij bij duurzame oefening wel door dat de geest volkomen vastzit aan het lichaam. Geest en lichaam zijn aan elkaar verkleefd. De geest moet daarom het wezenlijke wel zien vanuit een soort gevangenis, niet van aangezicht tot aangezicht, en doolt rond in volslagen onwetendheid………. Iemand die zich oefent in wijsheid ziet dit. En wanneer zo’n geest aangetrokken wordt door filosofie, vindt hij daarin vertroosting. Want de filosofie spreekt hem zachtjes toe en probeert hem te bevrijden. Zij wijst erop dat het gebruik van de ogen, oren en andere zintuigen misleidend werkt. Ze spoort aan er niet meer gebruik van te maken dan strikt nodig is. Ze brengt de geest ertoe zich te concentreren, tot zichzelf te komen en nergens anders op te vertrouwen dan op datgene wat van de geest en alle andere dingen het diepste wezen is. Wie het veranderlijke houdt voor het wezen van de dingen, komt nooit tot de waarheid."
Uit: Plato - Phaidoon
10 opmerkingen:
wie denkt dat de waarheid onveranderlijk is, zal haar nooit vinden.
uit: eigen werk
Beste Fan, Doarmer kan een eind met u meedenken, maar wat Plato zegt heeft ook wel iets, want misschien is "de waarheid" wel, dat er niets verandert. Alles is, zei Parmenides al.
Inderdaad vinden we, beste doarmer, nogal wat Parmenides terug bij Plato. Als reactie op Herakleitos' panta hrei (alles beweegt, is in voortdurende wording) legde Parmenides de nadruk op het zijn (beweging bestaat niet). Plato's idee van de waarheid is dan ook het zijnde van de waarheid uit de ideale ideeënwereld. Fan's veranderlijke zijn is platonisch gezien een gotspe.
Beste anonymous, dit Platoonse "zijn", dat u beschrijft doet mij sterk denken aan wat Kant "das Ding an sich " noemt , in tegenstelling tot "die Erscheinungen", alleen Kant zegt dat wij ons met de erscheinungen moeten bezig houden en "das Ding an sich " in feite alleen zouden kunnen vereren. En verbeter mij als het niet zo is, maar Plato is dacht ik optimistisch, ons weten is een herinneren.
doarmer en anonymous schrijven wat anderen dachten. denk zelf! de waarheid komt als een verrassing in telkens weer een andere gedaante.
Beste Fan, er is niets mis mee om ook de gedachten van " een ander ", en zeker die van een Plato, daarbij te betrekken.
Hoe oud zijn die woorden van Sokrates? En weer, Doarmer, had die muziek gisteren geschreven kunnen zijn!
Zeg Mijnheer Tast, wat bent u doortastend in uw oordeel als zouden de 'citerende''belegen' filosofen niet zelf denken. Uw eigentijdse leus "Niets is zo veranderlijk als de waarheid" verraadt toch enige behoefte aan vluchtigheid in uw denken, maar daar kunt U niets aan doen omdat u een fan-tast bent.
Lieve Nynke, Doarmer denkt an de woorden van Angelus Silesius:
Nichts ist als Ich und Du; und wenn wir zwei nicht sein, So ist Gott nicht mehr Gott, und fällt der Himmel ein.
Geachte psychologe, zou u eens een keer een artikel voor deze weblog willen schrijven, want Doarmer heeft het idee, dat de lezers hier behoefte aan hebben
Een reactie posten