Evenmin kan ik de mening van sommige modernen onderschrijven , die nogal gedurfd stellen dat wat God doet niet het uiterst volmaakte is en dat hij veel beter zou hebben kunnen handelen....... het algemene inzicht in deze grote waarheid, dat God altijd handelt op de meest volmaakte en meest wenselijke manier die mogelijk is, is naar mijn mening de basis voor de liefde die wij God boven alles verschuldigd zijn.
Leibniz (1646- 1716) – Metafysische Verhandeling
De filisoof Leibniz was van mening, dat de door God geschapen wereld de best mogelijke van alle werelden is. Ondanks alle ellende zou elke andere wereld slechter zijn geweest. De Fransman Voltaire maakte in zijn werk Candide ou l’optimisme een karikatuur van deze opvatting.
2 opmerkingen:
Gelukkig zijn we het postmoderne denken binnengestapt: de mythe is voorbij, god is dood. Eindelijk kunnen we bedenken wie we zijn (en dat zal fan goed doen).
Beste anonymous, uw reactie is Nietzschiaans en dat spreekt mij zeer aan, maar soms denk ik , wij kunnen toch God opnieuw scheppen? Het is toch mooi, dat er goed en kwaad is en regels, en dat wij die kunnen overtreden. En hoe troostend is het om met Leibniz te zeggen, dat wij in de best mogelijke wereld leven. Ach uiteindelijk is alles semantiek.
Een reactie posten