dinsdag, april 04, 2006

Vier Fjouwer

Houtsnede van Albrecht Dürer uit 1498

Toen zag ik dit: het lam verbrak een van de zeven zegels en ik hoorde een van de vier wezens roepen met een geluid als een donderslag: ‘Kom!’ Ik zag dit: een wit paard met een ruiter, die een boog droeg. Hij kreeg een zegekrans en trok op als een overwinnaar, de overwinning tegemoet. Toen het lam het tweede zegel verbrak, hoorde ik het tweede wezen zeggen: ‘Kom!’ Er verscheen een ander, vuurrood paard. De ruiter kreeg de opdracht om de vrede uit de wereld te verdrijven, zodat men elkaar zou afslachten. Hij kreeg een groot zwaard. Toen het derde zegel werd verbroken, hoorde ik het derde wezen zeggen: ‘Kom!’ Ik zag dit: een zwart paard met een ruiter, die een weegschaal in zijn hand hield. Te midden van de vier wezens hoorde ik iets als een stem zeggen: ‘Een dagloon voor een portie tarwe en hetzelfde bedrag voor drie porties gerst. Maar laat wijn en olijfolie ongemoeid.’ Toen het vierde zegel werd verbroken, hoorde ik het vierde wezen zeggen: ‘Kom!’ Toen zag ik een vaalgeel paard. De ruiter heette Dood, en Dodenrijk vergezelde hem. Zij kregen verlof om op een vierde deel van de aarde dood en verderf te zaaien, door middel van het zwaard, hongersnood, dodelijke ziekten en wilde dieren.
Openbaring van Johannes (Apocalyps)

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Gevuld lammetje

Temperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 180 °C (voorverwarmd)
Heteluchtoven: 160 °C (voorverwarmd)
Gasoven: stand 2 - 3 (voorverwarmd)
Baktijd: ca 30 minuten

Voor het bakblik (40x30 cm): bakpapier

Ingrediënten:
Het deeg:
350 g bloem
100 g tarwebloem
1 zakje Dr. Oetker Gist
1 theelepel zout
200 ml handwarm water
80 ml zonnebloemolie
1 ei (middel)

Voor de vulling:
150 g uien
250 g half om half gehakt
1 ei (middel)
3 eetlepels paneermeel
zout
vers gemalen peper
100 g schaapkaas

Voor het bestrijken:
1 ei (middel)

Bereidingswijze:
Voor het deeg:
Bloem in een beslagkom zorgvuldig met de gist vermengen. Overige ingrediënten toevoegen en alles met een mixer, met deeghaken kort op de laagste stand en dan op de hoogste stand in ongeveer 5 minuten tot een glad deeg kneden. Het deeg afdekken en op kamertemperatuur 30 minuten laten rijzen. Na het rijzen het deeg nogmaals goed doorkneden en 30 minuten laten narijzen.

Ondertussen de oven voorverwarmen en beleg het bakblik met bakpapier (40x30 cm). Het deeg op een met bloem gestoven werkblad leggen en nogmaals kort doorkneden. Vorm een rol van het deeg en ongeveer 1/3 eraf snijden. Het overige deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een rol van 23 cm rollen en in 15 stukken van ongeveer 1 ½ cm dikke stukken snijden.

Voor de vulling:
De uien pellen, wassen en in fijne ringen snijden. Gehakt, uien, ei, paneermeel, zout en peper met een mixer met deeghaken goed doorkneden. De schapenkaas in blokjes snijden en door het gehaktmengsel mengen. Vorm van elk stukje deeg een bolletje. Bestuif het werkblad met bloem en druk elk bolletje uit tot een cirkel van 9 cm doorsnede en leg in het midden van de bolletjes een eetlepel vulling. Vouw het deeg om de vulling, zodat de vulling in zijn geheel omsloten is. Leg het met de naad naar beneden op het bakblik. Leeg drie stukken deeg in het midden. Gebruik de overige delen voor de poten, oren en kop van het lammetje. Druk het aan tot de bolletjes ovaal zijn. Laat het deeg nogmaals 25 minuten rijzen.

Klop het ei op. Bestrijk het deeg met het ei en schuif de bakplaat in de oven. (voor de ogen, kunt u een kruidnagel in het deeg drukken)

Het lam met bakpapier van het bakblik halen en op een keukenrooster laten afkoelen. Het lam smaakt het beste warm.

Tip: U kunt het lammetje een dag van te voren bakken, dan de volgende dag eventueel 5 minuten in de oven op afbakken op de baktemperatuur.

Anoniem zei

Heel goed, dokter. Dit is pas creatief.

Anoniem zei

Bent u de beheerder van Fantast.web-log.nl?

Anoniem zei

Zeer geleerde Dr.Oetker, hartelijk dank voor dit smakelijke recept. Het is inderdaad belangrijk, dat wij goed eten. De mens leeft niet alleen van brood, ook een lam is niet te versmaden

Anoniem zei

Wat flauw, Dr. Oetker, nu het lam de zegels verbroken heeft en de apocalyps in 2008 een feit zal worden, ga jij het als mosterd na de maaltijd offeren op het bakblik.

Anoniem zei

Maar Professor Dr. Oetker,

wat een mooie gerechten heeft U toch. Misschien wilt U eens gastkok zijn in mijn restaurant....iets voor de nieuwe kaart misschien?

Anoniem zei

Dat is vast brabants hè? Krijg ik er zo maar een titel bij.