De keerzijde van het christelijke medelijden met het lijden van de naaste is de diepgewortelde argwaan tegen alle vreugde van de naaste, zijn vreugde aan alles wat hij wil en kan.
Wij mogen nog zo veel deelneming gevoelen met een ongelukkige: in zijn tegenwoordigheid spelen wij altijd een beetje komedie, we zeggen veel niet, wat wij denken en hoe wij het denken, met de behoedzaamheid van een arts aan het bed van een ernstig zieke.
Van alle troostmiddelen doet troostbehoeftigen niets zo goed als de bewering dat er in hun geval geen troost mogelijk is. Daarin schuilt een dusdanige onderscheiding, dat zij hun hoofd weer oprichten.
En tenslotte: wanneer de mensheid niet aan hartstocht te gronde gaat, dan zal zij aan een zwakheid te gronde gaan: wat wil men liever?Dit is de hoofdvraag. Willen wij voor haar een einde in vuur en licht of in zand?
Friedrich Nietzsche: Morgenröte
11 opmerkingen:
28 augustus 1963: Martin Luther King sprak over zijn droom.
Wat uit liefde wordt gedaan, geschiedt altijd aan gene zijde van goed en kwaad. (nog eens Friedrich)
De dream: alle minsken, grien, pears en blau, rinne hân yn hân tegearre.
Zien wij iemand lijden, dan benutten wij gaarne de daardoor geboden gelegenheid bezit van hem te nemen; dit doet bijvoorbeeld de weldoener, de medelijdende mens:
Nietzsche: De vrolijke wetenschap
Als ik zo lees over de hartstocht vs de zwakte enerzijds het vuur en licht vs het zand anderzijds sluip bij mij weer de twijfel binnen of ik tzt 'beïerdigje' wil worden of ekremearje?
Doarmer wil "kremeard" worden en dan in een zandloper, zodat hij ook na zijn dood nog kan lopen en bovendien als eierwekker nuttig kan zijn. Hij blijft nu eenmaal een werkpaard, dat krijg je er niet uit.
Oh, dan wil ik ook 'kremeard' worden maar dan wil ik als zandloper wil in de warmte van het vuur in zo'n Fins hok hangen. Kun je dat van te voren vastleggen dat je later geen eieren meer wilt wekken?
Wat geweldig D.Iddit I did it! Na de 'kremaasje'hang ik als zandloper in zo'n Fins zweethok. En u kent de uitdrukking: een vrouwenhand en een werkpaardentand staan nooit stil. Dus ik kan u verzekeren u blijft lopen!
Waarom wil niemand in de stoomdouche van Doarmer hangen?
Omdat zo'n zandloper dan niet blijft lopen. U, Doarmer, werkt toch in het onderw.? en het onderw. is toch bijna van 9 to 5?!
Dr.iddit, u moet werken in het onderw. opvatten als een metafoor, maar u heeft gelijk het van-negen-tot-vijf-principe wordt wel steeds meer toegepast.
Een reactie posten