donderdag, maart 12, 2009

Dei sân Dag zeven

Als dan echter op de zevende dag God van al zijn werken gaat rusten, mogen we dat vooral niet op een kinderlijke manier zo verstaan dat God zich bij zijn werkzaamheden zou hebben ingespannen; Hij die sprak en het werd, sprak met een geestelijk en eeuwig woord, niet met een klinkend en tijdelijk.

Augustinus

Het woord was geestelijk en klonk niet volgens Augustinus.Er werd dus ook niet een bepaalde taal gesproken. Hierover heeft Doarmer wel andere opvattingen gehoord!!!!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Het schijnt dat in den beginne iedereen Twents sprak....

Anoniem zei

Ok, maar Hij niet en ook de engelen niet!

Anoniem zei

Amai Zunne,

Doarmer, Peerke houdt zoo van Engelenzang....in welke taal zongen deze Engels dan?
Nog maar een nachteke slapen en dan gaat Peerke naar gedichtekes luisteren en wat pianospelen in A. En naar een schoone Deerne luisteren

Anoniem zei

Beste Peerke, de engelen spraken uiteraard Engels, maar Hij niet.

Anoniem zei

Amai zunne Doarmer,

kent gij de spraak van Hem?

Anoniem zei

Doe sei Er:Lit der ljocht komme en der kaam ljocht en Hy seach dat it ljocht goed wie en Hy makke skieding tusken ljocht en tsjuster. Hy neamde it ljocht dei en it tsjuster neamde Er nacht. Sa waard it jûn en moarn: ien dei.

Anoniem zei

Peerke kwam ook deze nog tegen, ook schoon:

"Er was Eru, de Ene, die in Arda Iluvatar wordt genoemd. Hij schiep eerst de Ainur, de Heiligen, die de vrucht van zijn denken waren; en zij waren bij hem voor er iets anders werd geschapen. Hij sprak met hen en legde hun muziekthema's voor; en zij zongen voor hem en hij was verheugd."

Peerke hoort in zijn innerlijk oor de schoone Friesche klanken die werden gezongen...daar past toch geen Twents bij, toch? Of misschien een zangerige dubbelkorigheid met het Vlaamsch?

Anoniem zei

Toen sprak Ilúvatar en zei:
“Tige mânsk binne de Ainur, en de meast mânske ûnder harren is Melkor; mar dat er witte mei; en alle Ainur mei him, dat ik Ilúvatar bin, sil ik itjinge jimme sjongen hawwe, sichtber meitsje sadat jimme sjogge wat jimme dien hawwe. En do, Melkor, silst sjen dat gjin tema spile wurde mei, dat úteinlik net út my skaaid is en dat nimmen dy muzyk feroarje kin sûnder myn lilkens tewei te bringen.”