vrijdag, september 30, 2011

Skries op'e hikke Grutto op het hek



’t Ljurkje yn’e wolken, d’eintsjes yn’t lizich wiet,
Moskjes en sweltsjes, elts sjongt syn liet.
Earbarren klapperje, ljipkes wjukwapperje,
Skries op’e hikke ropt grito-griet.
’k Woe foar gjin gûne dat’k jit te sliepen lei,
’t Is my sa noflik ier op’e dei.
Protters dy’t tsjotterje, aksters dy’t skatterje:
Alles is fleurich, ik bin it mei!



Waling Dykstra



Met behulp van dit liedje leerde Doarmer vroeger op school de vogelnamen : ljurk = leeuwerik , ein = eend, mosk = mus, sweltsje = zwaluw, earrebarre= ooievaar, ljip = kievit, skries = grutto , protter= spreeuw.


Klik voor het complete lied op de foto.

woensdag, september 28, 2011

Freonskip Vriendschap

Doordat Thomas, zoals het hoort, een precies onderscheid maakte tussen rede en geloof, beide echter als in een vriendschapsband verenigde, heeft hij de rechten van beide behartigd, maar evenzo voor de waardigheid van beide zorg gedragen. De rede, als het ware op de vleugels van de heilige Thomas tot hoogste voleinding omhoog gedragen, kan nauwelijks nog hoger stijgen; het geloof daarentegen kan nauwelijks nog verdere en effectievere hulp eisen dan al door Thomas ten deel viel.

Paus Leo XIII over Thomas van Aquino

zaterdag, september 24, 2011

Sibben Familieleden


Doarmer heeft vandaag weer eens een gathering of the clan gehad van een wel zeer aparte tak van de familie, als u het Doarmer vraagt van die echte Hugenoten. Hij heeft o.a. een tocht met een oldtimer bus langs de boerderijen van deze tak gemaakt, allemaal gelegen in een prachtig glooiend gebied langs het IJsselmeer. Het was schitterend weer en in de bus rook het lichtelijk naar boer, dus een perfecte entourage. Omdat het de laatste zaterdag in september was heeft hij ook nog de herdenking op het Reaklif bezocht,die begon om 13.45 uur en alwaar hij een merkwaardige kaart gekocht heeft en in gesprek met een Vlaming raakte die de herdenking ook bezocht en vond dat de Friezen het Nederlands veel meer moesten uitbannen, waarop Doarmer hem heeft uitgelegd, dat Friezen tweetalig zijn en het Nederlands ook nodig hebben, want hoe moet je anders met je personeel spreken. De Vlaming had overigens een Oost-Friese vlag bij zich, wat weer eens bewijst , dat Belgen een charmante onaangepastheid hebben.

vrijdag, september 23, 2011

Boartsje Spelen

Nietzsches levensfilosofie haalt het ‘leven’ uit de deterministische dwangbuis van de late 19e eeuw en geeft het zijn karakteristieke vrijheid terug. Het is de vrijheid van de kunstenaar tegenover zijn werk . ‘Ik wil de dichter van mijn leven zijn,’verkondigt Nietzsche, en het is bekend welke gevolgen dat voor het begrip van de waarheid heeft gehad. Waarheid in objectieve zin bestaat niet. Waarheid is een soort illusie dat nuttig blijkt voor het leven. Dat is Nietzsches pragmatisme, maar dat stoelt dan, anders dan het Angelsaksische, op een dionysisch levensbegrip. Nietzsche verafschuwt het darwinistische dogma van ‘aanpassing’ en ‘selectie’ als de ontwikkelingswet van het leven. In zijn ogen zijn dat projecties van een utilitaristische moraal. Zo stelt het bekrompen burgermannetje zich een natuur voor waarin zogenaamd ook aanpassing met een carrière wordt beloond. Voor Nietzsche is ‘natuur’ het spelende kind van Heraclitus. Natuur ontwikkelt vormen en vernietigt ze in een onafgebroken scheppend proces, waarin het krachtig vitale en het niet aangepaste triomfeert. Overleven is nog geen triomf. Leven triomfeert pas waar het overstroomt, wanneer het zichzelf verspilt en zich uitleeft.

R.Safranski

donderdag, september 22, 2011

Heard Gehoord


klik op de afbeelding

woensdag, september 21, 2011

Foartsjirmerij Voorspellende visioenen

Een ontdekking naar klassiek model gaat als volgt: je zoekt iets wat je kent ( zeg, een nieuwe weg naar India) en je vindt iets wat je niet kent (Amerika). Denk niet dat de uitvindingen die we om ons heen zien zijn gedaan door mensen die in een klein kamertje doelbewust nieuwe dingen zaten te bedenken………. als je de toekomst zodanig wilt kennen dat je in staat bent die te voorspellen, dan dien je in je voorspellingen elementen uit deze toekomst op te nemen. Ofwel, als je weet dat je in de toekomst een ontdekking zult doen, dan heb je die al bijna gedaan.

Taleb

Deze denker is kritisch over prognoses. Ontdekking hebben iets toevalligs en het gebruik ervan is al helemaal onvoorspelbaar. Een middeleeuwer had geen idee dat de mensheid elektriciteit, atoombommen en internet te wachten stond en die “beperking” is er nog steeds. Doarmer kan zich hier wel in vinden, maar toch, hij komt uit een streek, waar de mensen over veel fantasie beschikken en van mooie verhalen houden. Zo heeft hij oude mensen gekend die geloofden in “foartsjirmerij”. Men zag bijvoorbeeld ’s avonds in de verte onverklaarbare lichtjes over het land bewegen en zoveel jaar later klopte het, want dan was daar intussen een weg aangelegd. Tegenwoordig zouden zulke mensen bij een centraal planbureau werken.

maandag, september 19, 2011

zaterdag, september 17, 2011

Wûn Gewonnen

passend gekleed volgt Doarmer altijd de wedstrijd

woensdag, september 14, 2011

dinsdag, september 13, 2011

Oerjaan oan Overgeven aan

Zoals we hebben gezien zijn er ongetwijfeld gebieden in het leven waar het gebruik van het verstand uitstekende diensten kan bewijzen. Maar op andere levensgebieden – en dat zijn er niet weinig - is het zeer onverstandig om op het verstand te rekenen, omdat het niet is opgewassen tegen de complexiteit van het leven en ons een zekerheid voorspiegelt, die er niet is……… Het is een kwestie van verantwoordelijkheid om je intellectuele vermogens te gebruiken waar het zinvol is. Maar tegelijk is het ook verstandig om geen ordening te zoeken waar die niet is. Je op dit onzekere terrein overgeven aan illusies, ook al zijn ze verpakt in wiskundige formules of wetenschappelijk jargon, is psychologisch heel begrijpelijk, maar niettemin riskant.

M.Wehr

Doarmer vindt de formulering “het is onverstandig om op het verstand te rekenen” interessant , maar ook een beetje tegenstrijdig. Hij kan zich echter helemaal vinden in de opvatting, dat je geen ordening moet zoeken, waar die niet is.

zaterdag, september 10, 2011

Komplimintearje Complimenteren

Nog een voorbeeld: je prijst een filosoof vanwege zijn denkkracht. Je accepteert die. Dacht je. Want als je iemand prijst, dan heb jij de criteria in handen op basis waarvan je je beoordeling geeft. Daardoor heb je jezelf en de geprezen filosoof in een vergelijkbare positie gebracht. Zo heb je jezelf op het niveau van de bewierookte denker gebracht. Het evenwicht van de intermenselijke gelijkheid is op wraakzuchtige wijze hersteld.

Th.Oudemans

Daarom vindt Doarmer een compliment eigenlijk nog erger dan een reprimande, volgens het principe “wie denk jij wel, dat je bent, dat je mij een compliment durft te geven”. Het zou ook vreemd zijn als in een bedrijf een werknemer met een lage positie tegen de directeur zou zeggen “Nou, dat heeft u goed gedaan”. Is het dan toch noodzakelijk om vanwege bijvoorbeeld carrière een compliment te geven, dan kan dat beter als volgt “ik heb een probleem, dat ik niet kan oplossen, zou u mij misschien kunnen helpen? “. Kijk, dat is nu een werkelijk gemeen compliment, want de aangesprokene wordt daardoor subtiel gemanipuleerd. Doarmer maakt ook wel eens gebruik van het volgende , zeer dubbelzinnige, compliment “nou, jij valt mij niet tegen”.

vrijdag, september 09, 2011

Ik kin net oars Ik heb geen keuze

Van verantwoordelijkheid en schuld kan toch slechts sprake zijn, wanneer de handelende persoon anders had kunnen handelen dan hij of zij feitelijk deed. En verantwoordelijkheid impliceert een zekere keuzevrijheid. Wanneer die er niet is, omdat het gebeurde onvermijdelijk is, kan er toch geen sprake zijn van schuld? Of is het te simpel om te veronderstellen dat schuld en onvermijdelijkheid elkaar uitsluiten? Bestaat er misschien zoiets als schuld en verantwoordelijkheid zonder vrijheid?

J. de Mul

Op zich een interessant probleem, zonder vrijheid geen schuld. En toch blijft Doarmer bij zo’n discussie met een “semantisch” probleem zitten. Wat bedoelen we eigenlijk, als we zeggen dat iets onvermijdelijk was. Als Luther zegt ”hier sta ik, ik kan niet anders” dan heeft hij daarvoor al in alle vrijheid een serie beslissingen genomen, waardoor hij daar kwam te staan. Ook het woord “verantwoordelijk” heeft een wat vage betekenis. Men hoort tegenwoordig vaak iemand zeggen “dat valt onder mijn verantwoordelijkheid ” , hetgeen in verreweg de meeste gevallen beslist niet inhoudt, dat, als het mis gaat, de persoon in kwestie ontslagen wordt of in salaris achteruitgaat. Meestal kost het een aantal anderen de baan. En wat tenslotte de “schuld” betreft, dat vindt Doarmer toch iets meer voor religieuze mensen en hij verbaast zich wel eens over de creativiteit waarmee deze met dat begrip omgaan.

donderdag, september 08, 2011

woensdag, september 07, 2011

Mei in stip oergetten Met een sausje overgoten

Niet alleen het alledaagse gezinsleven, maar ook veel andere terreinen van ons leven zijn verwarrend en ingewikkeld, en de menselijke instrumenten die we hebben zijn ontoereikend om de kluwen van oorzaken en gevolgen te ontwarren. Maar kennelijk dringt het niet tot de meeste mensen door dat oncontroleerbare, en dus ook onvoorspelbare , veranderingen deel uitmaken van het leven. In plaats daarvan leven wij met een illusie. We dromen van een voorspelbare en controleerbare wereld. We willen wel toegeven dat onze wereld gecompliceerd is, maar geloven dat deskundigen greep hebben op deze complexiteit……. Een uiting van alomtegenwoordige planningsdrift is bijvoorbeeld de bereidheid van veel ouders om hun kinderen bloot te stellen aan bijna iedere pedagogische methode, als die maar met een wetenschappelijk sausje overgoten is…….. Zo lijden onze kinderen momenteel onder het dictaat van het stimuleren op zeer jonge leeftijd. Juist bij het zogenaamde babytuning worden ouders en kinderen slachtoffer van een fataal wetenschapsgeloof.

M.Wehr

zaterdag, september 03, 2011

Foarornearre Voorbestemd

Is de wereld één of veel? Voorbestemd of vrij? Stoffelijk of geestelijk? Elk van deze begrippen doet wel of geen recht aan de wereld, en de discussies over deze begrippen gaan eindeloos door. De pragmatische methode probeert in zulke gevallen de begrippen te interpreteren door te zoeken naar hun praktische gevolgen. Wat zou het in de praktijk voor iemand betekenen als het ene of het andere waar was? Als er geen verschil ontdekt kan worden, betekenen beide mogelijkheden praktisch hetzelfde. Alle discussie is dan zinloos.

William James

donderdag, september 01, 2011

Lofts Links

Wie is die man links van Peerke?