dinsdag, september 13, 2011

Oerjaan oan Overgeven aan

Zoals we hebben gezien zijn er ongetwijfeld gebieden in het leven waar het gebruik van het verstand uitstekende diensten kan bewijzen. Maar op andere levensgebieden – en dat zijn er niet weinig - is het zeer onverstandig om op het verstand te rekenen, omdat het niet is opgewassen tegen de complexiteit van het leven en ons een zekerheid voorspiegelt, die er niet is……… Het is een kwestie van verantwoordelijkheid om je intellectuele vermogens te gebruiken waar het zinvol is. Maar tegelijk is het ook verstandig om geen ordening te zoeken waar die niet is. Je op dit onzekere terrein overgeven aan illusies, ook al zijn ze verpakt in wiskundige formules of wetenschappelijk jargon, is psychologisch heel begrijpelijk, maar niettemin riskant.

M.Wehr

Doarmer vindt de formulering “het is onverstandig om op het verstand te rekenen” interessant , maar ook een beetje tegenstrijdig. Hij kan zich echter helemaal vinden in de opvatting, dat je geen ordening moet zoeken, waar die niet is.

5 opmerkingen:

B. Rood, namens de Bakkersgilde zei

Doarmer, uw woorden, zijn als koren op onze molen. En in deze tijd van nà de vakantie, waarin we het 'denken' weer opstarten, komt de uitwerking van uw woorden ons als het eten van ons zelfgemaakt dagelijks brood tegemoet...

B. Rood, namens de Bakkersgilde zei

dwz wij smullen ervan.......

Doarmer zei

Geachte B.Rood, Doarmer heeft altijd een grote bewondering voor de bakker, die in staat is zelf zijn dagelijks brood te maken. Doarmer kan dat niet, hij gaat altijd naar de bakker en zegt dan “geef mij nu mijn dagelijks brood en breng mij niet in bekoring om ook nog dat heerlijke slagroomgebak te nemen”.

Peerke zei

Amai zunne,

doarmer is nen Vroome man!!!

Gij moet maar eens af komen, zunne, dan krijgt ge goe gebak, met een toefke geklopte room en suiker.

Doarmer zei

Peerke, dat gaat Doarmer beslist eens doen, want gebak met een toefke room is heerlijk en staat er niet geschreven "de mens zal niet alleen van brood leven".