woensdag, oktober 29, 2014

Oer tiid sprutsen Over tijd gesproken

Dat ik weet, dat ik deze dingen in de tijd zeg en dat ik reeds lang aan het spreken ben over de tijd en dat ook dit “lang” alleen lang is in tijdsduur. Hoe weet ik dit dan, wanneer ik niet weet wat de tijd is? Of weet ik misschien niet, hoe ik moet zeggen wat ik weet? Ik, ongelukkige, die niet eens weet wat ik niet weet!
 
Augustinus
 
Doarmer weet ook niet wat tijd is, maar hij weet wel dat de tijd vliegt en nooit stopt (de tiid hâldt gjin skoft) en kan vertragen of versnellen en dat het altijd “nu” is en toch ook weer niet. Kortom bij het spreken over tijd bereikt de taal inderdaad zijn grenzen

zaterdag, oktober 25, 2014

zaterdag, oktober 11, 2014

Advisearje Adviseren

En de talrijke personen die menen dat een heerser, die de reputatie geniet een verstandig man te zijn, niet als zodanig beschouwd wordt op grond van zijn karakterstructuur, maar op grond van de adviseurs waarmee hij zich omringt, hebben het zonder meer bij het verkeerde eind. Want het is een algemene regel die altijd opgaat, dat een heerser die zelf niet over een grote intelligentie beschikt, niet goed geadviseerd kan worden, tenzij hij zich op hoop van zegen zou overgeven aan één enkele uiterst verstandige man die hem volledig zou leiden. In zo’n geval zou het goed kunnen gaan, maar toch slechts voor een korte periode aangezien de man die een dergelijke heerser zou leiden, hem al gauw van zijn macht zou beroven.
 
Machiavelli