Thomas van Aquino (1225- 1274)
Thomas schreef o.a. commentaren op de grote werken van Aristoteles. Een groot gedeelte van zijn werk behoort tot het genre van de quaestiones (vraagstukken). Ieder artikel begint met argumenten voor en tegen een stelling. In de responsio (antwoord) geeft dan de schrijver zijn eigen opvatting.
In hoc enim differunt creare et facere,quia creare est de nihilo aliquid facere, facere autem est de aliquo aliquid facere …..solus Deus potest creare( Hierin verschillen scheppen en maken, omdat scheppen is uit niets iets maken, maken echter uit iets iets maken…… alleen God kan scheppen). Voor Thomas was er ook geen verschil tussen het scheppen en het in stand houden (conservare) van de schepping. De wereld wordt ieder ogenblik geschapen, nu , maar ook miljoenen jaren geleden. In de middeleeuwen ontstonden discussie’s over de almacht van God. Bijv. kan hij een vierkante cirkel maken. Thomas is hierover duidelijk “ God kan niet bewerken, dat een het hetzelfde tegelijkertijd is en niet is, dat betekent, dat twee contradictionaire uitspraken tegelijkertijd waar zijn”. En heel mooi ook de volgende uitspraak” Omdat hij krachtens zijn wil handelt, kan God niet maken wat hij niet kan willen”.
8 opmerkingen:
Kan HIJ ook een steen maken die HIJ niet kan optillen?
Zeer geleerde Dr.Oetker, HIJ kan dat niet, omdat HIJ niet wil, dat HIJ dat kan.
The answer is 42.
Doarmer is er helemaal stil van en dat op deze weblog
Het lijkt me dat zelfs fan dit een originele post vindt.
Yn it oanbegjin wie d'er it wurd....
HIJ spreekt overigens wel Engels en geen Fries, klopt dit wel, Dr.Oetker?
De dr. had verwacht dat de Almachtige Latijn zou spreken, maar dat wordt ruimschoots opgeheven door deze - wiskundig gezien - merkwaardige taaluiting: links van het is-teken een enkelvoud, rechts ervan het getal 42. HIJ spreekt in raadselen. Vooralsnog.
Een reactie posten