maandag, januari 29, 2007

Rabje Lasteren

Lezers en bewonderaars van Plato maakten zich schuldig aan laster doordat ze het lef hadden te beweren dat alle gedachten van onze Heer Jezus Christus, die ze wel moesten bewonderen en prijzen, door Hem geleerd waren uit Plato’s geschriften, aangezien niet ontkend kan worden dat Plato lang voordat de Heer in menselijke gedaante verscheen, heeft geleefd.
Men weet toch dat de genoemde bisschop (Ambrosius) door bestudering van de profane geschiedenis ontdekt heeft dat Plato ten tijde van Jeremia naar Egypte is vertrokken, waar die profeet toen was? Ambrosius heeft laten zien dat het waarschijnlijker was dat Plato door Jeremia in onze literatuur onderricht is, wat hem in staat stelde zijn onderwijs en geschriften te produceren die terecht veel lof verdienen.

Aurelius Augustinus

Men heeft het christendom wel eens Plato voor de gewone man genoemd, maar de kerkvader draait het hier om. Ook uit de 20ste eeuw zijn er voorbeelden van landen/ideologieën, die het om een andere reden noodzakelijk vonden te beweren dat zij alles hadden bedacht. En in Friesland is men nog steeds van mening, dat lopen op de schaats (klúnje), de relativiteitstheorie en spaarpunten bij pakken koffie Friese uitvindingen zijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

De relativiteitstheorie schijnt uitgevonden te zijn door Gauke B. uit Nijbeets, die als iemand hem iets ergs vertelde steevast antwoordde: “Makket neat út, as dyn hier mar goed sit” (=Het maakt niks uit, als je haar maar goed zit)