woensdag, maart 28, 2007

Ferbûnens Verbondenheid

Ook tussen de elementaire deeltjes is er sprake van eeuwige verbondenheid en liefde. Stel dat een deeltje explodeert en in twee stukken uiteen valt, die beide ongehinderd in verschillende richtingen wegvliegen, eventueel lichtjaren ver. Elk deeltje heeft twee mogelijkheden: met de klok mee of tegen de klok in draaien. Welke mogelijkheid werkelijkheid wordt hangt af van de waarneming! Volgens Bohr is een atoom slechts een schim , zolang er niet wordt waargenomen. Het wordt werkelijkheid als men ernaar kijkt!Maar nu komt het merkwaardige , hoe ver de deeltjes ook van elkaar verwijderd zijn, ze blijven met elkaar verbonden. Als deeltje A als gevolg van waarneming kiest voor de werkelijkheid om met de klok mee te draaien, dan zal deeltje B geen keuze meer hebben en zal tegen de klok in draaien. Dit is vreemd , want hoe kan deeltje B weten, dat A “gekozen” heeft voor die andere richting. “Gekozen”, want volgens het wereldbeeld van de kwantummechanica zijn wij het zelf die de wereld scheppen, gebeurtenis na gebeurtenis. Volgens Einstein overigens was dit gedrag van de beide deeltjes een paradox, de zogenaamde Einstein-Podolsky-Rosen- paradox (EPR-paradox). Doarmer herkent in het gedrag van de deeltjes een Platoonse bol, waarvan beide delen in feite eeuwig met elkaar verbonden zijn!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Blij
en vrij
in verbondenheid

bewegen
de delen
in mijn bol

Anoniem zei

Beste bollejager,zoals u weet, is Doarmer's kennis van het Nederlands beperkt. Hij kan de weg vragen, eenvoudige boodschappen doen of zo en daar houdt het wel mee op. Zijn vraag is dan ook is de betekenis van "bollejagen" in het Nederlands hetzelfde als de Friese vertaling "bollejeije"?

Anoniem zei

Allez,

bollekes zijn goed te drinken, zunne. Maar, gullie hebben daar bij Schiphol toch ook van dieje Bollekesjagers? Dan moeten ze op den pot zitten en zoe, nie waar.
Of zijt gij een Bolle Jager (das ter ene met nen dikke buik van het goede eten en de pintekes)

Anoniem zei

Oh, doarmer , wat ben je toch een romanticus

Anoniem zei

Ja, beste huisvrouw te A., zo bekijkt Doarmer nu eenmaal de wereld, eigenlijk is hij nog een kind.