vrijdag, oktober 12, 2007

Koe ik mar fleane Kon ik maar vliegen

Anaxagoras beweert dat de mens intelligenter is dan de dieren omdat hij handen heeft. Het getuigt echter van meer inzicht te zeggen dat hij handen heeft omdat hij intelligent is. Want de hand is een werktuig; welnu de natuur geeft altijd welk orgaan dan ook aan degene die in staat is het te gebruiken, zoals een wijs man dat ook zou doen. Het is juister een fluit aan een fluitist te geven dan iemand te leren fluitspelen die toevallig al een fluit in bezit heeft. De natuur voegt altijd iets kleins toe aan wat groter is en meer vermogens heeft, en geeft niet het grootste en het kostbaarste aan het kleinste. Als deze handelwijze dan de voorkeur verdient, als de natuur het beste verwerkelijkt van wat mogelijk is, dan is de mens niet het intelligentste wezen omdat hij handen heeft, maar hij heeft handen omdat hij het intelligentste wezen is.

Aristoteles

Tja, Doarmer weet niet wat hij hiervan moet denken.Kun je volgens Aristoteles dan ook beweren, dat vogels vleugels hebben, omdat ze kunnen vliegen, in plaats van dat ze kunnen vliegen, omdat ze vleugels hebben. Het klinkt nogal merkwaardig, maar als je de tijd erin betrekt? Je hebt een diersoort, die graag wil vliegen, het dier heeft geen vleugels, maar de wil tot vliegen zit in het beest, het duikt van tak naar tak , vele storten naar beneden,maar in de loop van de evolutie ontwikkelt het zo vleugels. Tja, Doarmer weet het niet.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Doarmer,
hoe zit het dan met het dier dat graag afvinkt?

Anoniem zei

Beste P.Lood, vandaag las Doarmer in de krant iets over visitatiecommissies ,die als "turfsmurfen" en "vinkvee" beschreven werden en ook werd de term diersoort gebruikt.De vraag blijft, heeft de afvinker een afvinkformulier omdat hij afvinkt of vinkt hij af omdat hij een afvinkformulier heeft?