dinsdag, mei 31, 2011

In wrantelich petear Een wrevelig gesprek

‘Je wilt het gewoon niet snappen,’bijt Otto hem toe,’terwijl het toch zo simpel is. Wij willen in onze organisatie resultaatgericht sturen en passen onze instrumenten daarop aan. Dat betekent dat het competentieprofiel helder moet weergeven op welke manier wij sturing geven aan het beoogde resultaat.’
‘Maar wat is dan het resultaat?', verzucht Leo.
´Het resultaat is een inspirerende kennismanager die resultaatgericht het vermogen heeft om te inspireren´, antwoordt Otto met toenemende wrevel in zijn stem.

A.Ligtvoet en C. de Busser: Vaagtaal

zondag, mei 29, 2011

Tolve Twaalf

Als wij iedere nacht hetzelfde droomden, zou ons dat in dezelfde mate treffen als de voorwerpen die wij iedere dag zien. En als een werkman er zeker van was iedere nacht, twaalf uur lang, te dromen dat hij koning was, geloof ik dat hij bijna even gelukkig zou zijn als een koning, die iedere nacht, twaalf uur lang, zou dromen dat hij een werkman was……… Want het leven is een enigszins minder onbestendige droom.

Blaise Pascal (1623- 16620

Als “doarmer troch de dream”( = doler door de droom) spreken deze woorden Doarmer erg aan, bovendien heeft hij de Matrix gezien.

woensdag, mei 25, 2011

In skym Een schim

Volgens Bohr komt de wazige, schimmige wereld van het atoom pas tot concrete werkelijkheid als er een waarneming wordt gedaan. Zolang er niet wordt waargenomen is het atoom een schim. Het wordt werkelijkheid als je er naar kijkt. En we kunnen beslissen waar we naar kijken. Kijken we naar de plaats, dan zien we een atoom op een bepaalde plaats. Kijken we naar de beweging, dan kunnen we de snelheid van een atoom te weten komen. Maar nooit allebei tegelijk. De werkelijkheid als gevolg van de waarneming kan niet worden gescheiden van de waarnemer en de keuze van zijn meting. Lijkt dit op hokus pokus en tamelijk paradoxaal? Einstein vond dat ook. De wereld bestaat toch werkelijk, of we hem nu waarnemen of niet? Alles gebeurt toch om een of andere reden en niet omdat het wordt waargenomen? Onze waarnemingen kunnen misschien wel de atomaire realiteit ontraadselen maar die toch niet creëren? ………………. De meeste mensen zullen zich geen zorgen maken over de vervaging van de werkelijkheid in de atomaire wereld, zolang de opstandigheid van de natuur zich tot dat gebied beperkt. In het dagelijkse leven is een stoel nog steeds een stoel, waar of niet? Toch is dat niet helemaal waar. Stoelen bestaan uit atomen. Hoe kunnen een heleboel schimmen samen iets concreets en massiefs maken? En hoe zit het met de waarnemer zelf? Wat is er zo bijzonder aan een menselijk wezen dat hij in staat is om de wazige wereld van de atomen tot werkelijkheid te brengen? Moet een waarnemer een mens zijn? Of mag het ook een kat zijn, of een computer?

P.Davies

zondag, mei 22, 2011

Wei wurde Verdwijnen

Wohl geh ich täglich andere Pfade, bald
ins grüne Laub, zur Quelle bald,
zum Felsen, wo die Rosen blühen,
blicke vom Hügel ins Land, doch nirgend,
du Holde, nirgend find ich im Lichte dich
und in die Lüfte schwinden die Worte mir……..

Hölderlin (1770 – 1843)

Wol gea ik eltse dei in oare wei, no ris
yn it griene leaf, nei de boarne dan wer,
nei it stiente, dêr’t de roazen blomkje,
sjoch fan’e hichte yn it lân, mar nearne,
do ynnimlike, nearne fyn ik yn it ljocht dy
en yn’e loften wurde myn wurden wei……..

vrijdag, mei 20, 2011

Sjoen troch dy Gezien door jou

En ook al meent hij dat hij naar waarheid weet, toch kan hij gemakkelijk ervaren dat wat hij meent te weten, meer in overeenstemming met de waarheid geweten kan worden. Het zichtbare kan immers meer in overeenstemming met de waarheid gezien worden dan het door jou gezien wordt. Het zou door scherpere ogen meer in overstemming met de waarheid gezien worden. Het wordt door jou niet gezien, zoals het in waarheid zichtbaar is. Dit geldt ook voor het gehoor en de overige zintuigen. Maar omdat al wat wel geweten wordt, maar niet met dat weten, waarmee het geweten kan worden, niet in waarheid geweten wordt, maar anders en op andere wijze - anders echter en op andere wijze dan die, welke de waarheid zelf is, wordt de waarheid niet geweten – daarom is degene niet bij zinnen, die meent iets naar waarheid te kennen en de waarheid niet kent. Zou een blinde niet voor krankzinnig gehouden worden, als hij zou menen het onderscheid tussen kleuren te kennen, terwijl hij niet zou weten wat kleur is?

Nicolaas von Cusa (Cusanus) 1401-1464

woensdag, mei 18, 2011

In fersin meitsje Een vergissing begaan

Wie dit alles al ontvlucht is en een rein leven leidt, maar toch niet weet wat “niets” is, wat ongevormde materie is, wat gevormde materie zonder leven is, wat een lichaam is, wat een soort in een lichaam is, wat plaats is en wat tijd is, wat ruimtelijkheid en tijdelijkheid zijn, wat beweging van plaats is en wat beweging is die niet beweging van plaats is, wat aanhoudende beweging is, wat eeuwigheid is, wat het is niet op een plaats te zijn en toch niet nergens, en wat het is buiten de tijd te zijn en altijd te zijn, wat het is tegelijk nergens te zijn en er nooit niet te zijn, al wie dus, hiermee onbekend, een onderzoek wil doen en wil discussiëren, ik zeg niet over God, de allerhoogste – over wie wij meer weten door niet te weten – maar over de eigen ziel, die zal zo grote vergissingen begaan als er maar begaan kunnen worden.

Augustinus

dinsdag, mei 17, 2011

Finzen Gevangen


Iedereen weet dat mensen uit het onderw. over het algemeen niet goed behandeld worden, ook niet in ons land. Er zijn echter landen, waar men nog een stapje verder gaat ( zie bovenstaande foto uit Sprkzsechitovsja) . Doarmer laat het aan de lezer over of dit terecht is of niet.

zondag, mei 15, 2011

Goadentwiljocht Godenschemering

Hoe moet het nu verder met dit land na vandaag ? Zal er een nieuwe wereld ontstaan, nu de oude is ondergegaan of zullen wij eeuwig in de duisternis blijven?

Hoe moat it no fierder mei dit lân nei hjoed? Sil d'er in nije wrâld ûntstean, no't de âlde ûndergien is of sille wy ivich yn it tsjuster tôvje?

Steech Halsstarrig

Want als iemand voorzichtig en geduldig te werk gaat en de tijdsomstandigheden zich daarbij zo ontwikkelen dat zijn handelwijze goed is, gaat het hem voor de wind. Als de omstandigheden echter veranderen, komt hij ten val, omdat hij geen verandering aanbrengt in zijn wijze van optreden …… Daarom is een voorzichtig man, wanneer het tijd is om tot de aanval over te gaan, niet in staat dat te doen. En daardoor komt hij ten val. Want als hij van karakter zou veranderen in overeenstemming met de tijdsomstandigheden, dan zou vrouwe Fortuna zich niet van hem afwenden…… Mijn conclusie luidt dus, dat mensen gezien het feit dat de fortuin veranderlijk is en zij zelf halsstarrig aan hun eigen gedragslijn vasthouden, succesvol zijn wanneer deze twee punten met elkaar overeenstemmen, en niet succesvol wanneer ze niet met elkaar overeenstemmen. Wel ben ik van mening dat men, omdat de fortuin een vrouw is, beter doortastend dan voorzichtig kan zijn.

Machiavelli

vrijdag, mei 13, 2011

It neat temjitte Het niets tegemoet

Wanneer wij ons echter door de formele onmogelijkheid van de vraag naar het Niets niet in de war laten brengen en ondanks alles die vraag toch stellen, dan moeten wij tenminste voldoen aan de eerste eis waaraan elke vraag is onderworpen, wil het zin hebben haar te stellen: als men , hoe dan ook, het Niets – het Niets zelf – wil ondervragen, dan moet het eerst gegeven zijn. Wij moeten het tegemoet kunnen treden. Waar gaan wij het Niets zoeken? Hoe kunnen wij het Niets vinden? Moeten wij om iets te vinden, niet eigenlijk al weten dat het er is? Inderdaad! Over het algemeen is het zo dat de mens slechts dan kan zoeken wanneer hij van tevoren reeds heeft aangenomen dat het gezochte ook voorhanden is.

Heidegger

donderdag, mei 12, 2011

As in bern Als een kind

Het meest kwelt ons het kwaad dat nog niet vaststaat

Seneca


Bij wat mij overkomt gedraag ik mij als een man, bij wat ik onderneem als een kind. De angst om te vallen maakt mij meer van streek dan de val zelf. Zorgen zijn niet lonend. Een vrek lijdt meer door zijn hartstocht dan een armoedzaaier………. En dikwijls is het minder erg je wijngaard te verliezen dan erom te moeten procederen. De onderste trede is de zekerste. Het is de basis van standvastigheid.

Montaigne

vrijdag, mei 06, 2011

Benei komme Evenaren

Vandaag las Doarmer de volgende uitspraak van een 96-jarige : “Je houdt niet op met hardlopen, omdat je oud wordt. Je wordt oud, omdat je ophoudt met hardlopen”. En sa is it mar krekt. Wil Doarmer dit evenaren, dan wachten nog 36 jaren stevige training . Of het lukt, dat weet hij niet, maar zoals bij elke grote klus, je moet er gewoon aan beginnen en dan zie je wel, langer dan een week vooruitkijken heeft toch weinig zin. Op 24-jarige leeftijd wist Doarmer toch ook niet hoe zijn leven er in 2011 uit zou zien. It komt dochs oars as’t tinkst.

dinsdag, mei 03, 2011

Oer de hichten Over de heuvels


Vandaag heeft Doarmer een fietstocht gemaakt aan gene zijde van de heuvels, in het land S. De zon scheen, maar er stond een vrij koude wind, zodat Doarmer zich moest opwarmen in de luwte van een terras in de plaats R. Men kan merken, dat hij na al die jaren achter de beschermende heuvels niet meer gewend is aan koude noordelijke winden. Vooral de terugweg was een aanval op zijn oude botten.

zondag, mei 01, 2011

Yntuysje Intuïtie

Er bestaat geen andere kennis dan intuïtieve. Deductie en discours , ten onrechte kennis genoemd, zijn slechts instrumenten die tot de intuïtie voeren. Wanneer we deze bereiken maken de om haar te bereiken gebruikte middelen voor haar plaats; in de gevallen waarin ze niet kan worden bereikt, blijven redenering en discours over als borden die in de richting wijzen van een intuïtie die buiten bereik is; als ze tenslotte is bereikt maar niet een tegenwoordige modus van mijn bewustzijn is , blijven de stelregels waarvan ik mij bedien over als resultaten van eerder uitgevoerde verrichtingen.

Sartre