woensdag, oktober 31, 2007

Klei om de fûgel net Klaag niet om de vogel

Klei om de fûgel net
Dy’t sa klearlûdich song
Dat oandien waard it hert
Fan swalkers âld en jong;

Klei net, want yn syn sang
Klonk oars as maitiid op;
Sa wûnder yn syn twang
Wie nea in kûkûts-rop.

Klei net: dû hearste it liet,
De fûgel hiestû nea:
Krekt dêrom klonk sa swiet
Syn jubel oer it gea.

Oer’t lichem wint me macht,
De siel ûntkomt aloan.
Sa bliuwt it oant de nacht:
Ien stjert, en is ûntstoarn.

Untgien, en doch ferbûn;
Ferbûn, en doch ûntgien;
Sa, riigjend stûne oan stûn’,
Is ring ús libben gien.

Mar hast it liet goed heard?
Bliuw tankber, jimmeroan;
It brocht wat nea ferstjert
Ta alle wiksel oan.

Douwe Kalma

maandag, oktober 29, 2007

De oefte De lekkernij

Sa rûn ik dêr, in dierke yn Gods wrâld,
In bern allyk dat wit fan tsjoed noch from;
It nimt de oefte oan fan’t albewâld.
En hat de free en sjocht nei wet net om.

Obe Postma

zondag, oktober 28, 2007

Feralterearre Beteuterd

Doarmer heeft zo langzamerhand de leeftijd bereikt, dat hij niet meer echt aan sport kan doen en daarom heeft hij besloten te gaan golfen . Als boerenzoon kiest hij uiteraard voor boerengolf en gisteren had hij zijn eerste les. Hij moest met een stok waaraan een klompje was bevestigd een bal in een kuiltje slaan en dat kuiltje bevond zich ergens in de verte.Omdat niet alles meteen lukte, kijkt hij wat beteuterd.

zaterdag, oktober 27, 2007

Jeie Jagen

Pastoor zegent slipjacht Sint Nicolaasga


út de Ljouwerter fan hjoed (uit de Leeuwarder Courant van vandaag)

SINT NICOLAASGA - Met een officiële Sint Hubertusmis gaf pastoor Henk Nota van Sint Nicolaasga zaterdagmiddag het startsein voor een gewijde slipjacht in de bossen. De dienst werd gehouden in de plaatselijke manege, temidden van ruiters, blazers, honden en vele glaasjes jagersbitter.
Na afloop van de mis besprenkelde de pastoor de deelnemers met wijwater. Het was voor het eerst dat de slipjacht in Sint Nicolaasga werd voorafgegaan door een Sint Hubertusmis in de manege.
De pastoor was na afloop tevreden over het verloop. ,,Ik siet der wol wat oer yn'', bekende Nota. ,,It wie fansels de fraach oft it der yn in manege wol earbiedich oan tagean koe. Mar it wie prachtich. Echt hiel bysûnder.''
De slipjacht werd dit jaar bewust gehouden rond de derde november. Dat is de feestdag van Sint Hubertus, de patroon van de jagers.

Wredens Wreedheid

In het christendom treden de instincten van onderworpenen en onderdrukten op de voorgrond: het zijn de laagste standen die er hun heil in zoeken.......... Hier wordt het lichaam veracht…. De kerk verzet zich zelfs tegen de zindelijkheid, de eerste christelijke maatregel na het verjagen van de Moren was het sluiten van de openbare badhuizen, waarvan Cordoba er alleen al tweehonderdzeventig bezat. Christelijk is een bepaalde neiging tot wreedheid jegens zichzelf en anderen……Christelijk is de dodelijke vijandschap tegen de heren der aarde, tegen de “voornamen” , wat gepaard gaat met een verborgen, heimelijke rivaliteit, men laat hun het “lichaam”, men wil slechts “de ziel”. Christelijk is de haat tegen de geest, tegen trots, moed, vrijheid, libertinage van de geest; christelijk is de haat tegen de zintuigen, tegen het genot van de zintuigen, tegen genot in het algemeen.

Fr.Nietzsche

vrijdag, oktober 26, 2007

Ofskie Afscheid

Hij is vandaag vertrokken, zoals hij zelf zegt “ met stille viool”. Wij, die achterblijven, zullen hem missen, deze “schrik der Henken”.Ook het rituele handen schudden ’s ochtends zal nooit meer hetzelfde zijn. Wij hopen echter nog wel eens iets van hem te horen.

Unbestimdens Onbestemdheid

In feite moeten we de betekenis van de filosofie juist zoeken in de onbestemdheid die haar kenmerkt. Iemand die nooit met de wijsbegeerte in aanraking geweest is gaat door het leven als een gevangene van de vooroordelen die het gezond verstand hem oplegt, van de opinies die in zijn tijd of cultuur gangbaar zijn, en van overtuigingen die zich in zijn geest hebben vastgezet buiten de keus of instemming van zijn eigen vrije gedachtegang om.Voor zo iemand zal de wereld strak omlijnd zijn, eindig, en vanzelfsprekend; gewone dingen roepen geen vragen op, en mogelijkheden waarmee men niet vertrouwd is worden geringschattend van de hand gewezen.

B. Russell

donderdag, oktober 25, 2007

Ynhelje Inhalen

Atletiekwedstrijd in Den H. Doarmer heeft het moeilijk. Hij wordt net ingehaald door een blonde loopster, die een tussensprintje inzet.

woensdag, oktober 24, 2007

Waaksje Groeien

Hjoed, in sinnige dei
mei dize fan mankelikens,
in oermjittich en betize
libben waakset
oer in finzenis,
in twongen libben,
fûle blommen
oer it stiel
fan in beferzen wrâld.

zaterdag, oktober 20, 2007

Ynspeksje Inspectie

Een nieuwe baan! Het werd tijd voor Doarmer om naast zijn huidige werk, visboer en verkeersregelaar in het buitengebied, andere bezigheden te zoeken. Hij had nog tijd over en hij werkt nu eenmaal graag. Het heeft wat tijd gekost, maar hij heeft iets gevonden, dat beslist de moeite waard is: inspecteur der kazematten in het kustgebied van de voormalige Zuiderzee. Eén keer per maand gaat Doarmer op pad om deze kazematten te controleren en vervolgens een rapport uit te brengen aan de centrale inspectie. Hij is daarbij uitgerust met een echt afvinkformulier van 30 A4-tjes! Op bovenstaande foto ziet u Doarmer bij zijn eerste inspectiebezoek aan de stad E.

Betize en oermjittich Warrig en uitbundig

Het risico van de ratio is altijd dat we de werkelijkheid en de complexiteit van de wereld willen vangen in praktische, maar onjuiste formuleringen. De rede dient vaak om een werkelijkheid die ingewikkelder is dan we ons a priori kunnen voorstellen, te reduceren tot een handjevol eenvoudige ideeën. Rationele reductie en planning gaan uit van de vooronderstelling dat de werkelijkheid rationeel moet zijn en dat wat redelijk is altijd werkelijkheid kan worden. Tussen het ene universum en het andere, die maar weinig contact met elkaar onderhouden en een wat stroeve relatie hebben, ligt een wereld van verschil. We verliezen aan intelligentie als we met behulp van ons nuchtere verstand een veelsoortige, warrige, uitbundige wereld maar in een paar woorden proberen te vangen; ook lopen wij het risico van een wel zeer overdreven simplificatie als we van een rationele gedachte een model proberen te maken waarmee we de geschiedenis willen beïnvloeden.

Michel Onfray

Onfray wantrouwt de rede. Tijdens de Franse revolutie richtte men tempels van de rede op, maar “daarnaast” stond de guillotine voor mensen, die het er niet mee eens waren. Ook Lenin had veel op met de rede en met de deportatiekampen in Siberië. Volgens Onfray is wereld veelsoortig, warrig en uitbundig en niet te vangen in een model .Gelukkig maar, Doarmer houdt van een uitbundige wereld.

woensdag, oktober 17, 2007

Yn ‘e stêd G.


In de stad G. heeft Doarmer o.a. de tentoonstelling HEAD SHOP/SHOP HEAD van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy bezocht, een zeer aparte ervaring. Ook de stad zelf was de moeite waard en omdat Doarmer een slaapplaatsje midden in het centrum bij de Belfort had, kon hij alles goed bekijken .

zondag, oktober 14, 2007

Caesar efternei

Horum omnium fortissimi sunt Belgae

Julius Caesar


Morgen vertrekt Doarmer naar de stad G. in het verre B. Hij komt de laatste tijd vaker in B. om daar steden te bezoeken en zo.

Spûns Spons

Leraren zijn eeuwige scholieren, scholieren die na hun schooltijd de school door de ene deur hebben verlaten om er door de andere in terug te keren, net als soldaten die bijtekenen. Het zijn scholieren die zich, in plaats van te streven naar volwassen, dat wil zeggen creatieve activiteit, vastklampen aan de positie van de scholier, dat wil zeggen passief in zich opnemen, zoals een spons dat doet. Het creatieve temperament laat zich onmogelijk rijmen met het beroep van leraar. Er bestaat meer verwantschap tussen de artistieke of literaire creatie en alle andere vormen van creativiteit, ook heel gewone, zoals bij handel, ambachtelijk werk of welke vorm van handwerk dan ook, dan tussen creativiteit en de louter ambtelijke houding van de leraar.

Jean Dubuffet (1901-1985)

Woorden van troost
Ook visboer zijn heeft nadelen, het beroep is weliswaar creatief en levert prestige en geld op, maar als buiten de gure herfstwind tussen de kramen blaast, dan denkt Doarmer wel eens, had ik maar een nederig onderw.baantje tussen vier muren. Je hebt geen geld nodig om gelukkig te worden en zulk werk moet ook gedaan worden.

zaterdag, oktober 13, 2007

It gearmjoksel Het mengsel

Ik weet bijna zeker dat ik nooit wakker ben geworden. Ik weet niet of ik niet droom wanneer ik zie, en evenmin of ik zie wanneer ik droom, noch of het leven en de droom in mij niet vermengd zijn, door elkaar lopen, en of mijn bewustzijn zich niet heeft gevormd door de wederzijdse doordringing van droom en leven. Als ik mij in het actieve leven heb gestort,dat me, net als alle anderen, een duidelijk beeld van mezelf geeft, word ik soms toch door een vreemd gevoel van twijfel bevangen; ik weet niet meer of ik wel besta, ik ervaar dat ik wel eens de droom van een ander zou kunnen zijn; ik voel bijna fysiek dat ik misschien een personage uit een roman ben die zich als een speelbal beweegt op de trage golven van de stijl in de waarheid die geheel bestaat uit een omvangrijke vertelling.

Fernando Pessao (1888-1935)

Pessao denkt wel eens dat hij de droom van een ander is. Doarmer is optimistischer, hij beschouwt het leven ook als een droom, maar dan als zijn eigen droom. “Ik bin in doarmer troch de dream.”

vrijdag, oktober 12, 2007

Koe ik mar fleane Kon ik maar vliegen

Anaxagoras beweert dat de mens intelligenter is dan de dieren omdat hij handen heeft. Het getuigt echter van meer inzicht te zeggen dat hij handen heeft omdat hij intelligent is. Want de hand is een werktuig; welnu de natuur geeft altijd welk orgaan dan ook aan degene die in staat is het te gebruiken, zoals een wijs man dat ook zou doen. Het is juister een fluit aan een fluitist te geven dan iemand te leren fluitspelen die toevallig al een fluit in bezit heeft. De natuur voegt altijd iets kleins toe aan wat groter is en meer vermogens heeft, en geeft niet het grootste en het kostbaarste aan het kleinste. Als deze handelwijze dan de voorkeur verdient, als de natuur het beste verwerkelijkt van wat mogelijk is, dan is de mens niet het intelligentste wezen omdat hij handen heeft, maar hij heeft handen omdat hij het intelligentste wezen is.

Aristoteles

Tja, Doarmer weet niet wat hij hiervan moet denken.Kun je volgens Aristoteles dan ook beweren, dat vogels vleugels hebben, omdat ze kunnen vliegen, in plaats van dat ze kunnen vliegen, omdat ze vleugels hebben. Het klinkt nogal merkwaardig, maar als je de tijd erin betrekt? Je hebt een diersoort, die graag wil vliegen, het dier heeft geen vleugels, maar de wil tot vliegen zit in het beest, het duikt van tak naar tak , vele storten naar beneden,maar in de loop van de evolutie ontwikkelt het zo vleugels. Tja, Doarmer weet het niet.

donderdag, oktober 11, 2007

Feroaring Verandering

Zij verlangen er niet zozeer naar de dingen te veranderen als wel ze te vernietigen

Cicero

Niets is zo’n grote last voor een staat als ingrijpende veranderingen: elke verandering roept vanzelf onrecht en dwingelandij in het leven. Als in het systeem een bepaald onderdeel uit zijn voegen raakt, kan men het stutten. Men kan trachten te beletten dat de aftakeling en verwording ,waaraan alle dingen van nature onderhevig zijn, ons te ver van ons uitgangspunt en onze beginselen afbrengen. Maar wie bij zo’n groot bouwwerk de onderste steen bovenhalen en de fundamenten vernieuwen willen, zijn net mensen die om iets te zuiveren alles wegvagen….. de wereld laat zich niet genezen.

Michel de Montaigne (1533 – 1592)

Interessant hoe Montaigne hier de tweede hoofdwet van de thermodynamica beschrijft. Als je geen energie in een systeem stopt, zal de entropie, de chaos, alleen maar toenemen.

woensdag, oktober 10, 2007

It kleaster

Gisteren heeft de bisschop te A. het klooster van de " Zusters van het warme hart" ingewijd. Deze nieuwe orde streeft naar een leven van hard werken en grote armoede, waarbij "het kind" het centrale punt vormt. Daarnaast is het samenzijn in "vergadering" essentieel voor hun geloofsbeleving.

Tûk Scherpzinnig

Ik wilde hier nog aan toevoegen dat ik weinig opheb met de rede, die spelbreker; en zelfs als er in de fantastische theorieën waarmee wij het leven naar onze hand proberen te zetten en in onze zo scherpzinnige meningen al iets waars zit, dan blijf ik die waarheid toch te duur betaald en onaangenaam vinden……. Ik sta mijzelf toe mijn natuurlijke neigingen te volgen, zonder daar al te benauwd in te zijn.

Michel de Montaigne

Snein Zondag

it sneinet oer it fjild
in koele dei
ier en let komme gear
op grien en ûnder blau
lette kij op lette gerzen
iere guozzen ûnder lette sinne
mei de hoare rop
lan lette hjerst of iere winter
noch net manmachtich
gelokkich

de toer fan tsummearum
moannet krekt even fûlder
as dy fan easterbjirrum
mar beide net fûl genôch
om my oer de tsjerkedrompel te krijen
ik wachtsje it boadskip hjir

de graulaaien loft boppe it waad
wurdt skjinfage
de lêste grize flarden nei it easten
en dan sil god op it driigjend blau
mei flamjend wite letters
syn lêste oardiel bekend meitsje

ik allinne bleau oer
om it jim oan te sizzen

Sybe Krol

maandag, oktober 08, 2007

Op'e gong Op de gang

Foto van Doarmer in zijn nieuw gangkleurig pak
Esse est percipi: "Zijn is waargenomen worden"

George Berkeley

zondag, oktober 07, 2007

Begrutsjen Medelijden

Tjeafke’ ô dy mijn borst op-sneyn hat
Trog ’t oon-gloerckjen fen dijn eag,
Dy my ’t hert dear uwt onteyn het,
In weer foll’ mey fjoer in leag.
Ljeafke, ljeafke , hert in sinne-tjeafke,
Tinck reys ljeaflijk oon mijn pleag.


Gysbert Japix (1603 -1666)

“Liefje, liefje, hart en zielediefje” , dicht Gysbert ongeveer, “ die met haar ogen mijn hart in vuur en vlam heeft gezet, heb medelijden met mij.”

donderdag, oktober 04, 2007

Nijs Nieuws

Deze week heeft Doarmer een voorlopig contract afgesloten met de uitgeverij “Liber Ludens” te A., zodat de kans groot is dat binnenkort de “Bussumse brieven” van de schrijver P. op deze weblog zullen verschijnen.

De warskoging De waarschuwing


“Ich dachte , es kommt nichts mehr”


Het antwoord ,dat Hanno Buddenbrook, de laatste van zijn familie, aan zijn verbijsterde vader geeft, nadat hij “keurig” een afsluitstreep onder zijn naam in het familieboek heeft gezet. Hanno is de laatste telg van een familie, die met elke volgende generatie minder “levenskracht” heeft, maar wel steeds kunstzinniger wordt. Laat dit boek een waarschuwing zijn voor elke dichter, die vergeet ook krijger te zijn.

woensdag, oktober 03, 2007

Ferjitten wurden Vergeten woorden

Hjerstwyn skriemt yn wiete kjeld,
út ‘e smoutte, tusken keale tûken
harket de tútfûgel ,
yn syn wite fearren wjerkeatst
it lêste simmerfjoer,
jit harket er as it dôve is
en wyn sleau mei jiske boartet.
Sêftkes núnderet er in liet
fan ferjitten wurden.

Oersetting(vertaling):

Herfstwind huilt in natte kou,
uit de luwte, tussen kale takken
luistert de kusvogel,
in zijn witte veren weerkaatst
het laatste zomervuur,
nog luistert hij als het gedoofd is
en wind achteloos met as speelt.
Zachtjes neuriet hij een lied
van vergeten woorden.

maandag, oktober 01, 2007

In dwersbongelder

Uit het dagblad T.
HARKEMA - Sjoerd Groenhof uit Harkema gaat via de rechter in Den Haag proberen zijn Nederlandse nationaliteit in te ruilen voor de Friese. Groenhof zegt dat het volgens Europese regels mogelijk moet zijn Nederlands staatsburger te zijn en tegelijk de Friese nationaliteit te hebben. Dat meldde Groenhof op zijn website zo bleek maandag. Groenhof verwijst onder meer naar de inschrijving van Doekele Brouwer bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel in 1951. Brouwer liet zich als Nederlands staatsburger met de Friese nationaliteit inschrijven. Na een rechtszaak kreeg Brouwer volgens Groenhof van de kantonrechter in Leeuwarden gelijk. Daarnaast heeft Nederland in 2005 het Europees verdrag voor bescherming van minderheden geratificeerd. Daarbij worden Friezen als nationale minderheid geaccepteerd. Groenhof hoopt daarmee de rechter ervan te overtuigen dat de Staat der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook de Friese nationaliteit moet erkennen. De zaak kwam in 2006 aan het rollen toen Groenhof als raadslid voor de FNP (Fryske Nasjonale Partij) werd gekozen. Om de vergoeding voor zijn raadswerk te krijgen moest hij een uittreksel van de Gemeentelijke Basisadministratie ondertekenen. Daar stond echter tegen de zin van Groenhof op dat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. Na vruchteloos overleg met de burgemeester en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt Groenhof nu naar de rechter. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend.