donderdag, april 27, 2006

Bloesem

Abrikoos

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Abrikozensoezen

Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 210 ºC
Heteluchtoven: 190 ºC
Gasoven: stand 4-5
Baktijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:
Deeg:
250 ml water
100 g boter of margarine
snufje zout
150 g bloem
4-5 eieren

Voor het bestrijken:
1 eierdooier, losgeklopt

Voor het bestrooien:
basterdsuiker

Voor de vulling:
1 literblik abrikozen à 850 g

Voor de garnering:
250 ml slagroom
2 eetlepels suiker
1 zakje Dr. Oetker Klop-fix

Voor de saus:
250 ml abrikozensap
1 eetlepel maïzena
evt. abrikozenlikeur

Bereidingswijze:
Het water, de boter en het zout in een steelpan aan de kook brengen. De steelpan van het vuur nemen, de gezeefde bloem er in één keer door roeren en al roerend op hoog vuur verwarmen tot het als een bal van de panbodem loslaat.

De deegbal in een mengkom overdoen en de eieren er één voor één door roeren. Geen ei meer toevoegen als het deeg mooi glanst en als een lang lint van de lepel valt. Het deeg in een spuitzak met glad mondje overdoen en bergjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat spuiten. De bergjes deeg met de losgeklopte eierdooier bestrijken en met basterdsuiker bestrooien.

De soezen in het midden van een voorverwarmde oven bakken. De eerste 15 minuten de deur van de oven niet opendoen, anders zakken de soezen in. De soezen nadat ze zijn afgekoeld doorsnijden en een halve abrikoos op de deegbodem leggen.

De slagroom met de suiker en klop-fix stijfslaan, de slagroom in een spuitzak overdoen en een toef slagroom op de abrikoos spuiten. De deksel erop leggen. Voor de saus het abrikozensap en de maïzena in een steelpan door elkaar roeren en al roerend aan de kook brengen. De pan van het vuur nemen, de abrikozenlikeur erdoor roeren en de saus over de soezen schenken.

In plaats van abrikozen uit blik kunnen ook verse abrikozen worden gebruikt:

250 ml water
150 g suiker
1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker Bourbon
1 kg abrikozen, gehalveerd en ontpit

Het water met de suiker en vanillesuiker in een steelpan aan de kook brengen en ca. 5 minuten laten koken tot de suiker in opgelost en er een licht stroperig mengsel ontstaat. De abrikozen erin leggen, kort koken en in de suikersiroop laten afkoelen. Verder volgens het hierboven beschreven recept te werk gaan.

Dr. Oetker producten:
Dr. Oetker Klop-fix

Anoniem zei

Sorry, voor de leken onder ons enige (gratis) correctie t.a.v. de door Doarmer geprojecteerde bloesem; deze is m.i. niet van een abrikozen- maar van een krentenboom.
Gelieve van de vruchten straks geen 'abrikozensoezen'te bakken!
Bent u desondanks geinteresseerd: ik weet welke abrikozen wel gebruikt kunnen worden voor Dr Oekter's soezen!

doarmer zei

Lieve Abrikozensnoesje, hartelijk dank voor uw bijdrage, Doarmer leert veel van u. Misschien dat Dr.Oetker ook wel een lekker recept met krenten weet. In de pap gaat het altijd om de krenten , hoewel Doarmer dol blijft op de abrikoos.

Anoniem zei

Rectificatie; jarenlang heb ik met de misvatting geleefd, dat mijn moeder een krentenboom was. Doarmer heeft me wakker geschud. Dus deze 'bloesem' is waarlijk van een abrikozenboom.