zondag, mei 07, 2006

In de trant van Kant

Stuart Mill heeft gezegd dat als alle vochtige dingen koud waren en alle koude dingen vochtig, zodat het ene nooit zonder het andere voorkwam, wij waarschijnlijk zouden menen dat deze beide gesteldheden slechts één hoedanigheid waren. Indien onze wereld geheel bestond uit blauwe voorwerpen en blauw de enige kleur was die ons oog zag, zou het insgelijks buiengewoon moeilijk vallen een zuiver en klaar begrip te krijgen van wat blauw is. Evenals een hond gemakkelijker de lucht van het wild krijgt als dit zich beweegt en door zijn bewegingen het wolkje van zijn lucht verspreidt, zo vat ons begrip en ons verstand gemakkelijker het wisselvallige dan het bestendige. Zij die dicht bij een waterval wonen, horen het geruis ervan gewoonlijk niet, maar als de stroom ophoudt, horen zij wat men het minst zou kunnen denken, de stilte……… Daarom zegt Goethe op paradoxale wijze en in de trant van Kant dat de dingen door ons gemaakte onderscheidingen zijn.

José Ortega Y Gasset

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Krishnamurti:
Heeft u ooit wel eens de proef genomen met het kijken naar een object zoals een boom, zonder iets van de associatie, iets van de kennis die u erover opgedaan hebt, zonder enig vooroordeel, zonder oordeel of enig woord dat een scherm vormt tussen uzelf en de boom, wat u verhindert die te zien zoals hij werkelijk is?
Probeer het eens en zie wat er werkelijk gebeurt als u de boom gadeslaat met uw gehele wezen, met al uw energie.
In die intensiteit zult u bemerken dat er helemaal geen waarnemer is; er is alleen aandacht.
Als er geen aandacht is dan is er de waarnemer en het waargenomene.

Anoniem zei

Volgens Kant zijn tijd en ruimte eigenschappen van de menselijke rede en niet van de wereld. Het menselijk bewustzijn "kleurt" dus de wereld.Vergelijk het met het kijken door een bril met groene glazen, met ziet de werkelijkheid in zekere wel, maar deze is niet altijd groen. Kant denkt dus gedeeltelijk empirisch. Het kijken zoals Krishnamurti aanbeveelt is volgens Kant voor mensen niet mogelijk, wij kunnen de menselijke werkelijkheid zien.

Anoniem zei

Contaminatie van Krishnamurti en Kant: Als er geen aandacht is dan is er de waarnemer, het waargenomene en het 'nieuwe' waarnemen.

Anoniem zei

Beste Nieuwdenker, het klinkt logisch