vrijdag, mei 12, 2006

Tegen het wonder Tsjin it wûnder

Immers op grond daarvan dat Gods verstand niet valt te onderscheiden van Gods wil, hebben wij aangetoond dat wij, wanneer wij zeggen dat God iets wil, hetzelfde beweren als wanneer wij zeggen dat God ditzelfde begrijpt. Met dezelfde noodzakelijkheid dus waarmee uit de goddelijke natuur en volmaaktheid volgt dat God een of ander ding begrijpt zoals het is, volgt daaruit tevens dat God ditzelfde ding wil zoals het is.Daar echter niets op een andere wijze dan op grond van een goddelijk besluit noodzakelijkerwijs waar is, volgt hieruit ten duidelijkste dat de universele wetten van de natuur louter besluiten Gods zijn die uit de noodzakelijkheid en volmaaktheid van de goddelijke natuur volgen. Als er dus iets in de natuur zou gebeuren dat in strijd zou zijn met haar universele wetten, zou dit noodzakelijkerwijze ook in strijd zijn met het besluit en het verstand en de natuur van God. Of, nog anders gezegd, als iemand zou stellen dat God iets doet in strijd met de wetten van de natuur, zou hij tevens gedwongen worden te stellen dat God in strijd met zijn eigen natuur handelt en niets is ongerijmder dan dat……. Er gebeurt dus niets in de natuur wat met haar eigen universele wetten in strijd is.

Spinoza (1632-1677)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

PYTHAGORAS: Er bestaan geen wonderen: er bestaat alleen onwetendheid.

Anoniem zei

Citaat: "Daar echter niets op een andere wijze dan op grond van een goddelijk besluit noodzakelijkerwijs waar is, volgt hieruit ten duidelijkste dat de universele wetten van de natuur louter besluiten Gods zijn die uit de noodzakelijkheid en volmaaktheid van de goddelijke natuur volgen".
Het was dus Gods besluit, dat gisteren, zaterdag de 13e, 6 jaar na de vuurwerkramp in Enschedé, Wodan in de vorm van een vuurbal(V-) aan ons verscheen. En het huis van Frans, de buurman, op de grondvesten van 'het Belegh van Grol, liet trillen en ons probeerde te 'raken' met neerknallende dakpannen en windveren en wat al dies meer zij?!

Anoniem zei

Zou het feit, dat u gespaard bent niet daarmee te maken hebben dat u kort tevoren nog voor een Jezusbeeld geknield hebt samen met Doarmer, die een voorgevoel had, dat er iets ging gebeuren?

Anoniem zei

Onderzoek heeft uitgewezen, dat het geen bolbliksem was, maar een projectiel per ongeluk afgeschoten door het kanon van Grol.