maandag, juni 26, 2006

De waarheid

De waarheid is saai.
(uitspraak van een wandelaarster langs de Vecht)

Men moet bij de dwaling beginnen en deze in waarheid omzetten. Dat wil zeggen, men moet de bron van de dwaling blootleggen, anders helpt het horen van de waarheid ons niets. De waarheid kan niet doordringen als iets anders ervoor in de plaats komt. Om iemand van de waarheid te overtuigen kan men niet met het constateren van de waarheid volstaan, maar men moet de weg van de dwaling naar de waarheid vinden.

Ludwig Wittgenstein

8 opmerkingen:

Anoniem zei

KRISHNAMURTI: Er is geen weg naar de waarheid, historisch of religieus. Zij kan niet ervaren of gevonden worden door redeneerkunst; zij kan niet zichtbaar worden uit wisselende meningen en geloofsovertuigingen. Je zult haar ontmoeten wanneer je geest vrij is van alle dingen die deze in elkaar heeft gezet.

Anoniem zei

Dr.Oetker, als de geest dan vrij is van alle dingen en je ontmoet de waarheid, is deze dan niet saai, zoals de wandelaarster opmerkte? Als de sluier der Maya weg is, wat blijft dan over?. Deze keuze heeft men eigenlijk in de film de Matrix ook en sommigen kiezen bewust voor de begoocheling, omdat de waarheid weinig voorstelt.

Anoniem zei

De waarheid, doarmer, ligt voor het oprapen, zichtbaar voor kleine kinderen en gekken. Wammes Waggel is de enige figuur in Toonder's verhalen die haar vermag te ontsluieren. Wij zijn blind, afgestompt en ja, misschien is de waarheid wel saai; maar zouden we niet vreselijk lachen als we haar kenden?

Anoniem zei

toen wij nog geld hadden voor een krant lazen we 'het nieuws van de dag' omdat mijn vader 'de waarheid' te saai vond.

Anoniem zei

Dr.Oetker, u heeft gelijk, wij zouden waarschijnlijk vreselijk lachen, omdat we anders misschien zouden moeten huilen.Vergelijkt u het aanschouwen van de waarheid met het aanschouwen van een docentenkamer in het onderw. om 10.05 uur.

Anoniem zei

Beste Jan, "het nieuws van de dag" is een prima krant en een krant die zich "De Waarheid" noemt kan alleen maar bij een soort religieuze sekte horen. Doarmer leest het nieuws van de dag ook en bij de kapper leest hij ook nog Story en de Volkskrant.Vooral in de Story staan interessante dingen omdat deze niets met de saaie waarheid te maken hebben.

Anoniem zei

Als de waarheid saai zou zijn, heeft de verveling toegeslagen en zijn we ten prooi gevallen aan de 'verdomming' van onze samenleving?
Vandaag uit de V-krant nav het verschijnen van het boek: Waar zijn de intellectuelen? door F. Furedi:
"Foucault en Derrida hebben in de 70er jaren deze waarheidsrelativisten al gevoed met dat kennis altijd gebonden is aan macht en dat er geen objectieve waarheid is. Daarbij ging het opgeven van waarheid ten koste van het debat. Als niemand gelijk heeft, komt het insisteren op de geldigheid van een idee over als onbeleefde drammerigheid! Evenmin is er nog een verschil te maken tussen literatuur en soap,tussen Gluck en musicals, tussen evolutieleer en creationisme.
Laten we om te geginnen de school ontdoen van narcistische pret en weer optuigen tot emancipatiemachine, waar kennis niet kwetst maar verlicht."

Anoniem zei

Beste lezeres, het wordt tijd dat Doarmer weer eens naar de kapper gaat, want daar leest hij wel eens de V-krant.Maar om op uw opmerking in te gaan , misschien is voor de een de waarheid wel "The Lion King" en voor de ander wel "Gluck", maar Doarmer is bang dat voor velen de waarheid de docentenkamer in het onderw. om 10.05 uur is.