zondag, juli 23, 2006

Rechtvaardiging

Een theodicee ("rechtvaardiging van God") is een argumentatie die een rechtvaardiging moet zijn voor het geloof in het bestaan van een God die zowel volmaakt goed als almachtig is, terwijl er toch kwaad in de wereld bestaat.

Het antwoord van Jacob Böhme (1575-1624), beroep schoenmaker: “ De leraar moet weten dat alle Zijn, het goddelijke en het duivelse en het aardse of wat men ook maar noemen kan, bestaat in het ja en het nee. Het ja is enkel kracht en leven en de waarheid van God of God zelf. Maar het zou in zichzelf onkenbaar zijn en daarin zou geen vreugde zijn en geen grootheid of tederheid zonder het nee. Het nee is de tegenpool van het ja of de waarheid, het zorgt dat de waarheid openbaar wordt en zich tegen iets kan afzetten …… In alles is gif en slechtheid. En zo moet het blijkbaar ook zijn, anders was er geen leven en geen beweging, en ook geen kleur, geen deugd, geen dik of dun of welke ervaring dan ook; dan was alles niets.

Dit doet denken aan de opvatting van de socioloog Emile Durkheim, die beweerde, dat een samenleving zonder criminaliteit onmogelijk is. Er zijn slechts brave burgers, omdat er ook misdadigers zijn. De misdadiger is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van de moraal, want hij laat zien waar de grenzen liggen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is daarom dat de Here Here in de tuin van Eden de boom van kennis van goed en kwaad taboe verklaarde voor de mens. Slechts de Here Here heeft kennis van goed en kwaad. Al wat de mens rest is dat te respecteren.

Anoniem zei

Dr.Oetker dit zijn wijze woorden, ook Doarmer beseft dat hij geen kennis heeft van goed en kwaad. Hij doet gewoon dingen en laat het aan de Here Here over om te bepalen of het goed of kwaad is. Overigens staat de boom van goed en kwaad niet in Twekkelo en werpt deze boom niet een prachtige schaduw? U spreekt over de tuin van Eden.

Anoniem zei

Here are some links that I believe will be interested

Anoniem zei

Really amazing! Useful information. All the best.
»

Anoniem zei

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»