woensdag, augustus 23, 2006

Twee paar schoenen

Wer das elent bawen wel,
der heb sich auf und sei mein gesel
wol auf sant Jacobs straßen!
Zwei par schuoch der darf er wol
ein schüßel bei der flaschen
Ein braiten huot den sol er han
und an Mantel sol er nit gan,
mit Leder wol besezet,
es schnei oder regn oder wähe der wint,
daß in die luft nicht nezet.
Sack und stab ist auch darbei.....

Begin van een oud pelgrimslied, waarin de juiste uitrusting van een pelgrim/wandelaar beschreven wordt. Dus o.a. twee paar schoenen, een brede hoed en ook een staf. Het woord "elent" betekent buitenland. In dit lied gaat het om het bezoeken van het graf van de heilige Jacobus in Santiago de Compostela.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Doarmer, u vergeet een belangrijk element van de uitrusting van de wandelaar naar Santiago: de SCHELP. Hierbij een recept:

CREMESOEP MET SINT JACOBSSCHELP
Je hebt nodig:
1 prei
250 gram selderijknol
1 bakje champignons
500 gram kalfsschenkel
4 Sint Jacobsschelpen
¼ bakje tuinkers
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel worcestershiresaus
2½ deciliter slagroom
3 eieren
5 deciliter droge witte wijn
zout naar smaak

Voorbereiden:
* Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In grote stukken snijden. In vergiet wassen.
* Knolselderij in plakken snijden en dik schillen. Wassen en in stukken snijden.
* Champignons wassen.
* In pan doen: 1 liter koud water, prei, knolselderij, champignons en schenkel. Aan de kook brengen.
* Op zacht vuur 1½ uur tegen de kook aanhouden.
* Af en toe met schuimspaan schuim eraf scheppen.
* Op andere pan zeef zetten. Hierboven bouillon zeven. Laten afkoelen.

Bereiden:
* In pan water met 1 theelepel zout tegen de kook aanbrengen.
* Sint Jacobsschelpen onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen.
* Schelpen in ongeveer 2 minuten tegen de kook aan gaar laten worden
* Uit pan nemen en in plakjes snijden.
* In andere pan halve liter bouillon en wijn doen. Aan de kook brengen.
* Eieren splitsen. In kommetje dooiers met slagroom vermengen.
* Van vuur af al roerende dooiermengsel door hete bouillon roeren.
* Worcestershiresaus en cayennepeper erdoor roeren.
* Soep over 4 borden verdelen.
* In elk bord 1 St. Jacobsschelp met kuit leggen.
* Garneren met toefjes tuinkers.

Anoniem zei

Dr.Oetker, Doarmer was in zijn schulp gekropen.

Anoniem zei

Ellende < el (vgl elders) + land.Letterlijk dus "verblijf in ander land " en nergens is het zo goed als thuis.Of zoals het spreekwoord zegt: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het beter dan tien in de lucht