zondag, september 10, 2006

Een oud probleem en een boom

Hylas: Niet zo snel , Philonous. U zegt dat u zich niet kunt voorstellen dat waarneembare dingen buiten de geest bestaan, nietwaar?
Philonous: Zeker.
Hylas: Stel dat u vernietigd zou worden, kunt u zich dan niet voorstellen dat het mogelijk is dat de zintuiglijk waarneembare dingen toch blijven bestaan?
Philonous: Jawel, maar dan in een andere geest. Wanneer ik ontken dat waarneembare dingen onafhankelijk van de geest bestaan, dan bedoel ik niet speciaal mijn geest, maar alle geesten.

Berkeley: Three Dialogues between Hylas en Philonous.

Doarmer ziet een boom, d.w.z. zijn zintuigen nemen de boom waar. Die boom bestaat net als de lucht erboven en de grond eromheen uit deeltjes (bijv. moleculen). De zintuigen van Doarmer zien dat niet, in feite deelt Doarmer zijn wereld in en zegt “dat is een boom en dat is de lucht”, terwijl een ander “wezen” met andere zintuigen misschien zou zeggen, ik zie alleen maar koolstof, waterstof en nog wat elementen .Het wezen ziet geen scheiding tussen boom en lucht. Als Doarmer er niet meer is, dan zien andere aardbewoners , Philonous zou zeggen “geesten”, de boom nog wel, dus de boom bestaat, hij wordt waargenomen. Maar als er niemand meer is (As nimmen sjocht) met zintuigen zoals wij, bestaat de boom dan nog wel of is er dan alleen nog maar koolstof, zuurstof en nog wat andere elementen.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Tsja, doarmer, zo bezien bestaat er alleen maar taal.

Anoniem zei

Dr.Oetker, dan hebben we in elk geval nog iets.

Anoniem zei

Berkeley zegt, dat gelukkig alles eeuwig door God wordt waargenomen en daarom ook blijft bestaan.

Anoniem zei

Beste pastoor, Berkeley zegt ook: Slechts weinigen denken, maar toch houdt iedereen er meningen op na.

Anoniem zei

Doarmer stond op het punt het commentaar hierboven te verwijderen, maar toen dacht hij ineens "Misschien heeft ook dit wel een bedoeling en is het geen toeval"

Anoniem zei

Het zo toch zeer onplesant zijn als we een pinteke slechts zouden zien als wat kooltjes en waterstofkes.
Daarom .... niet te veel kijken naar de pintekes maar gewoon opdrinken.
Al blijft er natuurlijk een belangrijke vraag over: "Is'ter eigenlijk wel bier in den Hemel"?

Anoniem zei

Nee, maar in de hel wordt veel Duvel gedronken. Dat moet ook wel, want daar is het ontzettend heet.In de hemel drinkt men Rivella light met ijsblokjes. Dus Peerke, gij weet wat u te doen staat!

Anoniem zei

Voor Peerke:
Imagine there's a heaven
It's easy if you try
And a hell below us
Above us the sky
Imagine all the people
Drinking beer everywhere...

Anoniem zei

Beste Doarmer, begrijp ik het goed, staat de strekking van 'het oude probleem en een boom'in het volgende stukje: Als je door een auto-ongeluk in coma raakt (overkwam een 23-jarige Engelse vlg V.krant deze week), kun je je blijkbaar nog wel voorstellen, blijkens hersenprikkels die afgegeven worden, dat je in een kamer loopt.
Maar als iedereen in coma ligt dan bestaan die zintuiglijk waarneembare prikkels niet meer, en bestaan alle kamers in Nederland uit zuurstof, koolstof, argon, crypton, ozon, siliciumoxide en nog wat andere elementen!?

Anoniem zei

Inderdaad, zo zou je het kunnen zeggen, maar misschien gaat het nog verder. Alles wat er nog over is , is koolstof, zuurstof enz. als er wezens over zijn, die dat kunnen waarnemen, maar als ook die er niet meer zijn, is er dan nog wel iets? Bestaat iets, zonder dat het waargenomen wordt door wie of wat dan ook? Wat is er dan?

Anoniem zei

Ach doarmer, u gelooft toch niet dat alleen bestaat wat waargenomen kan worden? Er is meer: eten is weten. Lees eens een kookboek of zo.

Anoniem zei

Dr.Oetker, volgens Berkeley is er ook geen eten, als er geen wezens zijn , die eten.