zondag, oktober 08, 2006

Bwatsju

Door sommige sprekers van een bepaald westelijk Duits dialect wordt wel eens beweerd, dat het Fries een dialect zou zijn. De reden waarom zij dit zeggen laat zich gemakkelijk raden, maar het Fries heeft wel dialecten, drie grotere ,Woudfries, Kleifries en Zuidwesthoeks en een aantal kleinere. Het Woudfries wordt ook in het westen van de provincie Groningen gesproken. De verschillen tussen Kleifries en Woudfries zijn niet groot. Er zijn slechts 19 verschillen in de woordenschat. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het woord voor zaterdag : in Kleifries sneon, in Woudfries saterdei.
Uitspraakverschillen zij er meer. Bijvoorbeeld bij een woord als boartsje, bij webloglezers wel bekend. Dit woord betekent in het Duits spielen (dialectisch spelen, speuln enz.)
Het woord wordt in het Fries uitgesproken als : bwatsju
In het Woudfries heeft men de neiging om bjatsju te zeggen en in het Zuidwesthoeks met zijn specifieke u-klanken butsju.Niet elke Fries spreekt een dialect, Doarmer bijvoorbeeld kan dat nauwelijks.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dwarmur bwattut fonetisk mai wot wuddun,san stavuring hat wol wot. Biguliks pjuttubwartursplak. Soe sa Islonsk wezzu kinnu. Ost un svarabakti os u skriuwst wut ut allugjerru follur.