vrijdag, oktober 13, 2006

Een vonkje

God schept de wereld en alle dingen in een tegenwoordig nu, en de tijd die nu al duizend jaar voorbij is, is net zo tegenwoordig en nabij voor God als het tegenwoordige nu. De ziel die staat in een tegenwoordig nu, daarin brengt de Vader zijn eniggeboren zoon voort, en in diezelfde geboorte wordt de ziel weer in God geboren. Het is één geboorte: zo vaak de ziel wedergeboren wordt in God, zo vaak brengt de Vader in haar zijn eniggeboren zoon voort.

Ik heb al vaker gezegd: God schept deze hele wereld volkomen en helemaal in dit nu. Alles wat God ooit, zesduizend en meer jaren geleden, heeft geschapen, toen hij de wereld maakte, dat schept God allemaal nu. God is in alle dingen. Maar voor zover God goddelijk en voor zover God inzicht is, is God nergens zo waarachtig aanwezig als in de ziel: in het innerlijkste van de ziel en in het hoogste van de ziel.

Meister Eckhardt (middeleeuws mysticus)

De opvatting van Eckhardt doet pantheïstisch aan , alles is goddelijk, maar Eckhardt is voorzichtig en zegt, dat er in de ziel een gebied is, “ein funkelin gotlichis lichtis” . De mens kan hier het goddelijke te benaderen niet rationeel , maar met het hart . Doarmer waardeert het worstelen met de taal van deze mysticus, zijn pogingen om iets onder woorden te brengen. Op deze manier hebben de middeleeuwse mystici de woordenschat uitgebreid met veel nieuwe begrippen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hedenmiddag, vrijdag de 13e, verscheen helemaal uit het niets, een vonkje,aan het meisje met pony!
Het 'licht'gevoelige meisje is in gelukkige toestand 'opgenomen' en zal morgen op de 'Loving Art' tentoonstelling in het Singer museum te Laren te zien zijn.

Anoniem zei

Vraag aan het meisje met de pony.Hoe vond u de tentoonstelling en hoe bedoelt u, dat u daar vandaag te zien was?

Anoniem zei

Nog licht aangebrand door het vonkje heeft het meisje met de pony met haar aanwezigheid de tentoonstelling "Loving art"in het Singermuseum in Laren toch nog enig cachet kunnen geven.