zondag, oktober 01, 2006

Verandering Feroaring

Wat gebeurt er als er iets ontstaat? De filosoof Hegel zegt hier het volgende over:

Er is nog niets en er moet iets ontstaan. Het begin is niet het zuivere Niets, waaruit iets te voorschijn moet komen; het begin heeft dus ook al het Zijn tot inhoud. Het begin omvat dus beide: Zijn en Niets; het is de eenheid van Zijn en Niets; ofwel het is het Nietzijn dat tegelijkertijd Zijn is en Zijn, dat tegelijkertijd Nietzijn is.

Voor Hegel komen Zijn en Niets samen in de verandering, het worden. Het ligt voor de hand, dat Hegel hiermee tegen de traditionele logica inging: iets kan niet tegelijkertijd zijn en niet zijn en ook alles moet zijn of niet zijn. Doarmer zou wel eens willen weten, wat Wittgenstein van bovenstaand citaat zou zeggen. Aan de andere kant echter, als je in een omgeving zit waar voortdurend dingen veranderen, dan heb je wel af en toe wel het gevoel “Is het er nu of is het niets”?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Allez allez,

zeg maar das straffe kost zunne. Was ter niej nen keer een Deen die nie wist of tie wel of niet zou zijn.
Zo heb ik ook van een mooi stukske science gehoord over nen kat in nen doos. Is tem dood of niet dood, en dat eigenlijk tegelijkertijd he. Da heeft iets met den Kwantum of zo te maken, zeggen ze.

Anoniem zei

Hallo, Peerke, gij kent die meneer Schrödinger, maar die werkt al lang niet meer bij de Kwantum, hij doet nu vrijwilligerswerk bij een asiel voor zwerfkatten. Als ze daar gebracht worden dan stopt hij ze in een doos.

Anoniem zei

Dank u Peerke voor het wijzen op “de kat van Schrödinger”.

Schrödinger verzette zich tegen bepaalde stromingen op het gebied van kwantummechanica die beweerden dat het bestaan van een kwantumdeeltje niet zeker is, totdat het wordt waargenomen. Hij kwam toen met het gedachte-experiment van de kat. Over het “resultaat”van dit gedachte-experiment zijn de meningen echter weer verdeeld.

Anoniem zei

Als Zeno al dit leest schiet hem een uitspraak van de heer W.S. Burroughs te binnen, deze luidt ongeveer aldus:

"A virus operates autonomously, without human intervention. It attaches itself to a host and feeds off of it, growing and spreading from host to host. Language infects us; its power derives not from its straightforward ability to communicate or persuade but rather from this infectious nature, this power of bits of language to graft itself onto other bits of language, spreading and reproducing, using human beings as hosts.The notion of the meme -- coined in 1976 by Richard Dawkins to illustrate the field of memetics -- crystallizes this view of the communication process. Georges Bataille similarly argued that communication was best understood from the perspective of contagion. In Bataille any human being is no more than a conduit for communicative process, a channel for ideas which pass through him/her."If, as it appears to me, a book is communication, then the author is only a link among many readings."* The author is simply a node on a network, through which ideas pass"

Zeno wil graag kwijt dat hij grote bewondering koestert voor de beide B's en dat niet alleen vanwege de alliteratie.

Anoniem zei

If your new and Now with Doubles you will need a lot more dedication and time, you people when they
set out utilizing the P90 X Program method, and photos after a 3 months interval.
I will give you a breakdown of eating how to do the p90x workout in order healthy when other options are so readily available.
Waiting longer than two hours to eat the benefits of eating healthy when other options are so readily available.


my webpage :: find more