woensdag, januari 24, 2007

In frjemdling Een vreemdeling

Stel, wij zijn vreemdelingen die alleen maar gelukkig kunnen leven in hun vaderland en we willen, ongelukkig als we zijn door ons verblijf in den vreemde, aan die ellendige situatie een einde maken en terugkeren naar ons vaderland. Dan hebben we vervoermiddelen over land en zee nodig, die we moeten gebruiken om het vaderland waarvan we moeten genieten te bereiken. Maar als we plezier hebben in de toeristische attracties onderweg en in de reis zelf, gaan we ertoe over te genieten van wat we hadden moeten gebruiken. We willen onze reis niet vlot beëindigen, worden verstrikt in een verkeerd soort genietingen, en raken vervreemd van de geneugten van ons vaderland die ons gelukkig kunnen maken.
Zo is het ook in dit sterfelijk bestaan, waarin we ver van de Heer in den vreemde zijn. Als we terug willen keren naar het vaderland waar we gelukkig kunnen zijn, moeten we gebruik maken van deze wereld, niet ervan genieten.

Aurelius Augustinus (354 -430)

Dat veel christenen er moeite mee hebben om van het leven te genieten, wordt al duidelijk uit de woorden van deze kerkvader. Hij maakt een duidelijk verschil tussen gebruiken en genieten. Wij moeten ons leven op aarde slechts gebruiken om tot de Heer te komen, maar we mogen er niet van genieten. Doarmer voelt meer voor de Engelse uitspraak: happiness is found along the way, not at the end of the road.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dear Doarmer,

ye right, there is nothing at the End but 42. Enjoy the road!

Anoniem zei

Serveer je groenten eens helemaal anders. (Bereidingstijd: 15 minuten.)

Ingrediënten

1 el sesamolie
1 el olijfolie
¼ tl wasabi
1 geraspte appel
1 gesnipperd sjalotje
1 el citroensap
Zout en peper
1 winterpeen
1 gekookte rode biet
1 bosje radijs
2 grote vleestomaten
1 blik artisjokbodems a 250 g
1 el sesamzaad
200 g shi take



Bereidingswijze
Bak de shi take in wat olie en breng op smaak met peper en zout.

Meng de sesamolie, olijfolie, wasabi, appel, sjalot en het citroensap met elkaar en maak af met peper en zout naar smaak. Snijd met behulp van een kaasschaaf lange plakken uit de winterpeen en kook ze 1 minuut. Laat ze schrikken in koud water en bewaar.

Snijd de rode biet in dunne plakjes. Doe dit ook met de tomaat, de radijs en de artisjok. Bestrijk een bord met wat van de dressing en leg er de groente plakjes op. Giet hier de rest van de dressing overheen en maak af met sesamzaad en de gebakken shi take. Serveer met (stok-) brood.

Anoniem zei

Dus we moeten ook niet moeilijk doen over die Polen die onderweg terug naar hun vaderland Singer Laren gebruikten en genoten......?!

Anoniem zei

Beste God, dr. Oetker en penseur, Doarmer is zoals zijn naam al aangeeft voortdurend "on the road". En af en toe vindt hij het geluk, bijvoorbeeld naast een afvalbak.