woensdag, januari 10, 2007

Wjergalmje

Zie je dat…. Hij geeft toe dat hij de wet niet kent en tegelijkertijd beweert hij dat hij onschuldig is.

Kafka: Het Proces

De wet wint het spel op voorwaarde dat de onderdanen het spel spelen. Haar enige strategie is dus hen tot spelen te dwingen. Om de onderdanen voor te bereiden op het genieten van hun rechten door zich aan de wet te onderwerpen, zijn er het gezin, de school, de gevangenissen en alle bijzondere kennis die daarmee verband houdt: pedagogie, morele en godsdienstige opvoeding, opvoeding tot burger, psychiatrie, criminologie enzovoort…….
Vroeger was de overheid van goddelijke oorsprong, zij “weergalmde” en haar stem deed zich als een bijbelse donder horen,onkwetsbaar,onweerlegbaar maar onbegrijpelijk. Tegenwoordig ontleent het werelds geworden gezag haar doelmatigheid nog steeds aan het feit dat het onbegrijpelijk is……. Omdat de wet van nature onbegrijpelijk is, zal niemand haar beter uitvoeren dan een domkop.

André Glucksmann: De Meesterdenkers

3 opmerkingen:

Anoniem zei

'Omdat de wet van nature onbegrijpelijk is, zal niemand haar beter uitvoeren dan een domkop.'
2002
'Ja' zei de rechter in de wandelgang te A. 'ik heb gisteravond helemaal geen tijd gehad om me op deze zaak voor te bereiden. Wij moeten tegenwoordig op cursus.'
Dus dan maar geen voorbereiding' leek hij te denken 'overmacht. Niets aan te doen. Bovendien zullen die gedaagden er toch niet over reppen. Zijn van die keurige burgers'
En daar sta je dan
in je hemd
of
in je borstrok
-zo u wilt-
als
'keurige burger'
volledig verbouwereerd
tegenover
zo'n domkop.
Het vonnis
weergalmt
nog lang na.
De boerin
kan er met haar pet
niet bij.
Gelukkig dat
anno
2006/7
het boerenverstand
'het van nature denken'
volgens de V-krant
een opleving kent!
Wie is deze André De'gelukkige mann'

Anoniem zei

Lieve boerin, deze Glucksmann is een Franse filosoof , die in 1977 het werk Les maitres penseurs (= De meesterdenkers) schreef. Meesterdenkers zijn denkers die a.h.w. voor alles een oplossing hebben, ze geven bijvoorbeeld een boekje uit en hun volgelingen gebruiken dit bij alles wat ze doen in hun leven. Doarmer heeft deze "gelovigen" vroeger vaak met verbazing bekeken. Glucksmann wijst in zijn werk op de vaak funeste gevolgen, die het kan hebben, als alles, wat in zo'n boekje staat in de praktijk uitgevoerd wordt. Maar ja, elke tijd schept nu eenmaal zijn eigen gelovigen.Het probleem voor een wolf is alleen te ontdekken, wat in een bepaalde tijd nu weer het nieuwe geloof is. Gelukkig zijn de vermanende stemmetjes vrij snel te ontdekken en uiteindelijk komt het het er toch op neer, dat bepaalde dingen taboe zijn en dat "het volk"hard moet werken.

Anoniem zei

Gelukkige boerin, als boerenzoon is Doarmer heel blij, dat ook in de agrarische hoek deze weblog gelezen wordt.