woensdag, februari 07, 2007

Eeuwig en altijd

Belangrijke vraag: Hebben de engelen altijd al bestaan?

Wij zeggen dus dat de tijd geschapen is, terwijl er ook gezegd wordt dat hij er altijd geweest is, hetgeen dan betekent dat de tijd er de hele tijd geweest is. Als de engelen er altijd geweest zijn, volgt daar dus al evenmin uit, dat ze niet zouden zijn geschapen: men zegt dat ze er altijd geweest zijn in deze zin, dat ze er de hele tijd zijn geweest, en ze zijn er de hele tijd geweest, omdat de tijden zelf er zonder hen onmogelijk geweest kunnen zijn. Daar waar namelijk geen schepsel is door welks veranderlijke bewegingen tijden kunnen verlopen, zijn tijden volstrekt onbestaanbaar. Ook al zijn daarom de engelen er altijd geweest, ze zijn toch geschapen en dat ze er altijd zijn geweest, maakt hen nog niet mede-eeuwig met de Schepper. Deze is er namelijk altijd geweest in onveranderlijke eeuwigheid, terwijl de engelen geschapen zijn.

Augustinus : De Civitate Dei

Kijk, dit is een echt probleem, niet te vergelijken met de futiliteiten, die dagelijks gezien worden als problemen. De engelen zijn er altijd al geweest, maar ze zijn toch geschapen. Nu hoort u het eens een keer van een ander! Augustinus heeft gelijk, zolang er tijd is, zijn er engelen geweest. Voor Augustinus houdt tijd verandering in, als er niets, maar dan ook niets zou veranderen, zou de tijd stilstaan.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

C. BUDDINGH:
Dante had gelijk: er zijn drie soorten eeuwigheid: die van de hel, die van het vagevuur, die van de hemel. Je vindt ze, als minuten, door het leven van elk mens gestrooid.

Anoniem zei

Dr.Oetker, wij staan stil, de tijd rolt over ons heen.