vrijdag, februari 09, 2007

In ivich libben

Als immers tussen de eeuwigheid en de tijd terecht dit onderscheid wordt gemaakt, dat de tijd niet kan zijn zonder een of andere beweeglijke veranderlijkheid, terwijl er in de eeuwigheid geen enkele verandering is, dient iedereen toch wel te zien dat er geen tijden zouden zijn geweest, als er niet iets geschapens was ontstaan dat door de een of andere beweging iets veranderde. Die beweging en verandering brengen verschillende toestanden mee, die niet tegelijk kunnen bestaan: ze maken plaats voor elkaar en volgen elkaar op; de kortere of langere tussenruimten van duur die zich daarbij voordoen, maken de tijd uit. Omdat dus God, wiens eeuwigheid iedere verandering volstrekt uitsluit, de Schepper en Ordenaar van de tijden is, zie ik niet hoe men zou kunnen zeggen dat Hij na het verlopen van tijdsruimten de wereld heeft geschapen, tenzij men zou zeggen dat er voor de wereld al iets geschapens is geweest, door welks bewegingen tijden konden verstrijken.

Augustinus

Doarmer vraagt zich af of de kerkvader gezien het bovenstaande wel gelooft in een “eeuwig leven”. Het heeft iets van een tegenspraak. Bij leven denkt men aan “verandering” en men leeft dus altijd “in de tijd”. Die "andere toestand" zou men geen leven kunnen noemen.
Een voorbeeld van verspilde tijd:
Belt een man een eendagsvlieg op en zegt, zou ik u een paar vragen mogen stellen, het duurt maar 10 minuten.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog een voorbeeld (uit De Telegraaf van 8 februari):

Filosoof, taalkundige en Nietzsche-vertaler Eric Hoekstra gaat in de Maand van de Filosofie een week in een wijnvat wonen. Hoekstra volgt daarmee de oud-Griekse filosoof Diogenes die wilde laten zien dat de mens weinig nodig heeft om gelukig te zijn.

,,Ik wil vooral voor de oudere filosofie reclame maken'', aldus Hoekstra donderdag. Het wijnvat komt uit Hongarije en is ruim twee bij twee meter. Van 30 maart tot 7 april staat het vat voor boekhandel Van der Velde midden in het centrum van Leeuwarden. Hoekstra zal tijdens zijn verblijf wel af en toe het vat verlaten voor onder meer sanitaire stops.

Anoniem zei

Dr.Oetker, willen wij dit zien? Misschien een filosofische excursie naar Ljouwert? En dat hij zich ook Nietzsche-vertaler laat noemen.

Anoniem zei

Dit las Doarmer ook nog op het internet:
De afsluiting bestaat uit een antiek-Grieks symposion op 7 april in De Bres. Daarbij zal een klein gezelschap van bekende Friezen uit de wereld van politiek, wetenschap en cultuur onder het genot van eten en drinken aan het woord komen over de liefde en andere persoonlijke zaken.

Ter gelegenheid van het tonverblijf zullen bij Uitgeverij Bornmeer twee uitgaven verschijnen: een thematische keuze uit de aforismen van Eric Hoekstra en een klein boekje met een korte inleiding over en uitspraken van Diogenes van Sinope.

Daarnaast verschijnt van Eric Hoekstra op 24 februari een Friestalige schelmenroman, “Kening fan de junks”

Anoniem zei

Nou moet het niet maller, doarmer! Wat heeft die Hoekstra dat wij niet hebben?

Anoniem zei

Dr.Oetker, een PR-medewerkster?

Anoniem zei

Soe kinne, doarmer. Witte jo wol dat de man sels in eigen lemma hat op wikipedia? Ik wol ek in pr-persoan.

Anoniem zei

En in eigen weblog: http://www.farsk.nl/erichoekstraweblog/weblogerichoekstra.htm
Ik kin wol skrieme!

Anoniem zei

Doe't ik dat oer syn weblog lies, tocht ik efkes, dat er Erich Oekstra hjitte!