vrijdag, maart 02, 2007

De fûgel fan’e moanne De vogel van de maand

de ljip

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De ljip = de kievit. De Nederlandse naam komt van het geluid dat ze maken "kiewie,kiewie". In het Duits heet de vogel Kiebitz en volgens de Duitsers maakt de vogel het volgende geluid:"kiju-wit". De Friese naam, waar de vogel overigens een soortgelijk geluid maakt,hangt waarschijnlijk samen met "ljeppe "(=springen).

Anoniem zei

Uit de Ljouwerter:

Partij voor de Dieren tegen kievitseieren rapen
LEEUWARDEN - Kievitseieren zoeken en beschermen is een goede zaak, maar het rapen ervan uit den boze. De Partij voor de Dieren, vandaag op campagne in Friesland, verzet zich tegen deze Friese traditie.
Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt dat het uitoefenen van een hobby of het hebben van een traditie niet ten koste mag gaan van de dieren. ,,De belangen van de natuur en alle levende wezens mogen niet ondergeschikt zijn aan de tradities van mensen'', vindt Ouwehand. Zij voerde zaterdagmorgen op de Nieuwestad in Leeuwarden campagne voor haar partij, in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen van aankomende woensdag.

Na het lezen van dit bericht is Doarmer weer een zwevende kiezer geworden.

Anoniem zei

Christiaan Noordhuis uit Boalsert heeft vandaag 7 maart de eerste kievitseieren(twee!) van Fryslân gevonden in de weilanden bij Spannenburg.