donderdag, april 05, 2007

De tûne Het vat

Út it Frysk Deiblêd fan 30 maart:

Maand van de Filosofie in teken van Het Redelijke Beest

April is de Maand van de Filosofie. Ter gelegenheid daarvan neemt Eric Hoekstra (1960) in navolging van Diogenes van Sinope (412-368 v. C.) een week lang zijn intrek in een houten ton. Vanaf vandaag staat deze ton voor boekhandel Van der Velde in Leeuwarden. De taalkundige, filosoof en Nietzsche-vertaler wil hiermee, net als Diogenes, laten zien dat een mens maar weinig nodig heeft om gelukkig te zijn.
Voor de gelegenheid heeft Eric Hoekstra zijn baard laten staan. ,,Dat fûn ik wol paslik’’, vertelt hij, terwijl hij bedachtzaam over zijn bebaarde kin strijkt. ,,En konfrontearjend. Der sitte folle mear grize hierkes yn as dat ik tocht hie.’’ Vanmorgen is Eric Hoekstra begonnen aan het avontuur waarvan hij een poos geleden alleen nog maar droomde. ,,Mar dan wol krekt wat oars’’, grijnst hij. ,,It wie puere romantyk. Eskapisme kinst it ek neame. Ik hie it ferline simmer smoardrok, rûn hieltyd efter mysels oan. Doe betocht ik dat it dochs hearlik wêze moast om lykas Diogenes in skoft yn in tûne ta te hâlden. Hearlik. Tiid hawwe om jin te ferfelen krekt as bern dat noch kinne. Gewoan omdangelje, net witte wat je dwaan moatte. Neffens my is dat goed. Je lade der fan op.’’
De Maand van de Filosofie gaf het idee van Hoekstra een nieuwe impuls. ,,It soe fansels ek in moaie stunt wêze om in wike yn in tûne te bivakkearjen en fan dêrút filosofyske petearen te hâlden mei ferskillende minsken’’, lacht Hoekstra. Samen met uitgeverij Bornmeer werkte hij het idee verder uit. Boekhandel Van der Velde was ook enthousiast en zorgde voor het Hongaarse vat dat vanochtend geplaatst is. Of hij komende week het verveelstadium bereikt, weet hij zo net nog niet, ,,Ik wol my hiel graach ferfele, mar ik haw no al troch dat dizze stunt hiel wat drokte jout foar de kommende wike.’’ Er staan namelijk heel wat activiteiten bij de ton op stapel: een dagelijks lunchgesprek met een gast, twee avondactiviteiten en natuurlijk de uitgave van zijn nieuwste boek Aforismen, waarin hij in oneliners experimenteert met de waarheid.

Geen opmerkingen: