zaterdag, april 28, 2007

Ploegje

De schrijver Maarten ‘t Hart vindt het vreemd dat christenen zo selectief omgaan met bijbelse geboden. Men brengt er volgens hem ten onrechte gradaties in aan. Hij noemt een paar voorbeelden zoals Deuteronomium 22 vers 11: Gij zult geen kleed van gemengde stof aantrekken, wollen en linnen tegelijk en daaraan voorafgaand vers 10: Gij zult niet ploegen met een os en een ezel tegelijk . En heel belangrijk vers 8: Wanneer gij een nieuw huis zult bouwen, zo zult gij op uw dak een leuning maken, opdat gij geen bloedschuld op uw huis legt, wanneer iemand vallende , daarvan afviel. Inderdaad , Maarten heeft gelijk , waarom hoor je ze daar nooit over. Het is altijd gij zult niet begeren enz., maar deze dingen? Doarmer heeft zich bijvoorbeeld altijd keurig gehouden aan het gebod van dat ploegen met de os en de ezel. Hoe groot de verleiding soms ook was, nooit heeft hij dat gedaan en volgend jaar komt er een leuning op het dak en dat mag ook wel eens gezegd worden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe zit het met wol en katoen? Mag dat samen? Ik draag altijd wol(wat goed is tegen de koude is ook goed tegen de hitte) daaroverheen draag ik altijd een katoenen schort.Wat zeggen en Maarten en onze lieve Heer daarvan?

Anoniem zei

Lieve huisvrouw, het is goed, dat u zich in deze vragen tot mij richt, het bewijst, dat u serieus probeert Gode welgevallig te leven, u hoeft zich echter niet ongerust te maken, katoen is niet van vlas gemaakt. Linnen is ook wat stugger en daar hield Hij niet van. Maar nogmaals , men kan nooit voorzichtig genoeg zijn, de zonde ligt altijd op de loer.