maandag, juni 04, 2007

Eangstme Angst

Nu dus de angst . De angst is de omfloerste koningin van de stemmingen. We moeten de angst onderscheiden van de vrees (Furcht). Vrees is gericht op iets bepaalds, is kleingeestig. Angst daarentegen is onbepaald en even grenzeloos als de wereld. Het “waarvoor” van de angst is de wereld als zodanig. Voor de angst zinkt alles in zijn naaktheid ter aarde, ontdaan van iedere betekenis. De angst is soeverein, hij kan bij het minste en geringste bezit van ons nemen. Hoe zou hij ook niet, want het eigenlijke vis-à-vis van de angst is het niets….. De angst confronteert het bestaan met het naakte dat van de wereld en van het eigen zelf. Maar wat overblijft als het bestaan door het koude vuur van de angst is gegaan, is niet niets. Door wat de angst heeft verbrand is de gloeiende kern van het bestaan blootgelegd: het vrijzijn voor de vrijheid zichzelf te kiezen en zichzelf aan te pakken.

Safranski over het begrip "angst" bij Heidegger

Vrees (Furcht) heeft men voor iets concreets, bijvoorbeeld voor een grote hond. Bij Heidegger is de angst in zekere zin ook de angst voor de vrijheid. Sartre zal later zeggen, dat wij veroordeeld zijn om vrij te zijn.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Joost Zwagerman, Roeshoofd hemelt. Gedichten. De Arbeiderspers 2005. 105 pp. 15,95 euro.

...tot hem spreekt per gsm gedecideerd een straalgezant
van de snapachtigen, draaghals hermelijn gewitbeft,
toogje biezig zwart, stemmetje een euroton of twee
en in zijn vrije tijd fijn klussend
aan zijn driemaster en drankprobleem:
Yo rshfd ik jouw raadsman zijn! Koud! Woord op!
En nog wat neogutturalen, want in echelons
van spiegelruitkantoren hangt men
dwepend aan koeterwaals van homeboys en vandalen.

(fragment uit ‘Achter tralies’)

Anoniem zei

Rupsenplaag velt Belgische soldaten

Gepubliceerd op woensdag 06 juni 2007

BRUSSEL (ANP) - De eikenprocessierups heeft in België vier militairen uitgeschakeld. Ze zijn met enorme jeuk afgevoerd. België heeft sinds maandag militairen ingezet tegen de enorme rupsenplaag.

De rups veroorzaakt een branderig gevoel aan armen en benen. Door de zachte winter zijn de rupsen massaal opgedoken in Belgisch-Limburg, maar ook daarbuiten. Totaal 105 ploegen verdelgen momenteel met branders de vele rupsen in de bomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft woensdag de gouverneurs van de Belgische provincies bijeen geroepen. Mogelijk moet het leger meer menskracht leveren. Volgende week dreigt de voorraad beschermpakken van de bestrijders op te raken.

Anoniem zei

Allez, das pas gevaarlijk zunne. Als den militairen den zaak niet meer aan kunnen dan ist vreemd, nie woar. Die rupsen zijn volgens mij he een nieuw terroristisch wapen van een of andere vreemde mogendheid.....de romeinen willen zekers en vast nog komen hier. En wij Belgen kennen geene angst, alleen dat den hemel op onze kop valt....en terroristen natuurlijk....met hun rupsen...
Maar het vuur zal ze verdelgen. Apocalyps aan de Eikenprocessie rups.

Anoniem zei

Dr.Oetker, Doarmer wist niet dat het Hollands zo poetisch kon zijn "gewitbeft" , "neogutturaal" ,waarom hebben deze woorden niet meegedaan bij de verkiezing van het mooiste woord?

Anoniem zei

De rupsenplaag is onze wraak voor de opstand van 1830

Anoniem zei

Gelukkig is er gerechtigheid. Het Belgische leger is in de strijd tegen de rupsen aan de verliezende hand. Dat komt ervan, wanneer men de aanval inzet zonder dat de wapens ordentelijk gezegend zijn.
Mocht bij de legerleiding, die zich voornamelijk onledig houdt met het afvinken van gebruikte aantallen paperclips toch nog enig inzicht in hoe een oorlog gevoerd moet worden doorbreken, dan ben ik te allen tijde bereid te doen, waarmee begonnen dient te worden: het plechtig zegenen der wapenen.
Overigens wil het toeval, dat ik gespecialiseerd ben in het zegenen van branders, bij uitstek het wapen tegen bondgenoten van de duivel.

Anoniem zei

Allez Pater,

mijn onkel is Kolonel. En belast met zulken zaken van hooger belang. 'k Zal hem Uw Adres geven. De wapenen moeten natuurlijk gezegend worden (en meneer Pastoor heeft die van mijn goede vriend Sjefke ook besprenkeld met heilig water) maar daar is weinig tijd voor. Te veel vergaderen over hoe het moet met de terreur van de rupskes, en vinken hoeveel er gevallen zijn. Vlaanderen wacht op Uw komst, en Limburg ook.

Anoniem zei

Hebben deze rupsen ook voertuigen? Zo ja, welk type vraagt Doarmer zich af?

Anoniem zei

Tot op heden is niet bekend van welk type voertuigen deze rupsen gebruik maken. Aangezien zij onstuitbaar oprukken, wordt gevreesd, dat zij met kevers uitgerust zijn. Ongetwijfeld staan deze onverwoestbare kevers op rupsbanden.