zondag, juli 15, 2007

Oerstjelpje Overstelpen

6e verschijning 21 februari 1858
Een honderdtal mensen is deze zondagmorgen naar de grot gegaan en zij zien hoe Bernadette in vervoering raakt. In de middag wordt Bernadette verhoord door de politiecommissaris. Ook al duurt het lang, zij blijft uiterst kalm. Elke poging om haar zichzelf te laten tegenspreken mislukt. De vader van Bernadette belooft dat hij haar niet meer naar de grot zal laten gaan.

14e verschijning 3 maart 1858
In alle vroegte zijn er tussen de 3000 en 4000 mensen…..

15e verschijning 4 maart 1858
Zo’n 20.000 mensen gaan gedurende de dag naar de grot…….

Om te beginnen moesten we goed begrijpen dat de rooms-katholieke kerk een instituut is van achthonderd miljoen mensen, verspreid over de hele wereld, van primitieve tot hoogontwikkelde culturen. Je kan van die kerk niet verwachten dat ze koploopster is. Het is een conservatieve kerk. Dat moet ze zijn, anders zal ze niet zijn. Ze behoudt alles, verzet zich tegen alles. En als het niet anders meer kan, geeft ze toe. Als iemand beweert dat “ie een verschijning heeft gezien”, dan zegt de kerk: “Daar is niks van an.” Maar wordt het overstelpend, overweldigend, dan sanctioneert de kerk het.

Gerard Reve

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Allez,

Peerke is daar geweest op bedevaart zunne. Heel schoon tussen allemaal vreemde mensen uit allemaal verschillende landen met allen een andere taal. Maar heel imposant met een optocht met kaarskes erbij zunne. JA, en wat water meegenomen voor grootmoeder.

Misschien is dat water wat voor de thee en koffie van dat onderw. bedrijfke in A.....

Anoniem zei

Ja Peerke, als er mensen zijn, die dat water nodig hebben, dan is het daar. Men zou er ook een smaakje aan kunnen toevoegen en met bubbeltjes natuurlijk