woensdag, september 05, 2007

Observearje Observeren

Hij (Van Veen) kon als afgestudeerd bioloog geen werk vinden in zijn vakgebied. Via een eenvoudig baantje, “ik moest de telefoon opnemen bij de afdeling pensioenen”, belandde hij bij een verzekeringsmaatschappij in een management development programma. Daar keek hij zijn ogen uit. Voor zijn gevoel was hij terechtgekomen op een apenrots. Want wat er in deze groep van 21 mensen gebeurde, had weinig met vakinhoudelijke zaken te maken. Maar des te meer met imponeergedrag, coalitievorming en vriendjespolitiek. De gelijkenis met de apenrots was zo frappant, dat Van Veen op het werk hetzelfde ging doen als wat hij tijdens zijn studie had gedaan. Hij observeerde het gedrag van de primaten op de werkvloer en in een speciaal notitieboekje maakte hij er aantekeningen van.

Uit: Manager Literatuur

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In oktober 2004 is het boek "Help, mijn baas is een aap!" van Patrick van Veen verschenen. In dit boek beschrijft hij het gedrag dat wij dagelijks vertonen als we aan het werk zijn. Dit gedrag wordt weerspiegeld en verduidelijkt aan de hand van het sociale gedrag dat apen vertonen. Niet alleen het gedrag van de baas, maar ook het gedrag van elke werknemer wordt onder de loep genomen. Het boek zal veel herkenning oproepen en velen zullen persoonlijke ervaringen kunnen toevoegen.

Anoniem zei

Van Veen vertelt o.a. het verhaal van een manager, die met zijn personeel een uitstapje naar de dierentuin maakte. De man straalde in zijn hele houding blijkbaar zo'n dominantie uit, dat de leider van een groep mantelbavianen heel agressief op hem reageerde, omdat hij meteen de concurrent herkende.