maandag, oktober 01, 2007

In dwersbongelder

Uit het dagblad T.
HARKEMA - Sjoerd Groenhof uit Harkema gaat via de rechter in Den Haag proberen zijn Nederlandse nationaliteit in te ruilen voor de Friese. Groenhof zegt dat het volgens Europese regels mogelijk moet zijn Nederlands staatsburger te zijn en tegelijk de Friese nationaliteit te hebben. Dat meldde Groenhof op zijn website zo bleek maandag. Groenhof verwijst onder meer naar de inschrijving van Doekele Brouwer bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel in 1951. Brouwer liet zich als Nederlands staatsburger met de Friese nationaliteit inschrijven. Na een rechtszaak kreeg Brouwer volgens Groenhof van de kantonrechter in Leeuwarden gelijk. Daarnaast heeft Nederland in 2005 het Europees verdrag voor bescherming van minderheden geratificeerd. Daarbij worden Friezen als nationale minderheid geaccepteerd. Groenhof hoopt daarmee de rechter ervan te overtuigen dat de Staat der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook de Friese nationaliteit moet erkennen. De zaak kwam in 2006 aan het rollen toen Groenhof als raadslid voor de FNP (Fryske Nasjonale Partij) werd gekozen. Om de vergoeding voor zijn raadswerk te krijgen moest hij een uittreksel van de Gemeentelijke Basisadministratie ondertekenen. Daar stond echter tegen de zin van Groenhof op dat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. Na vruchteloos overleg met de burgemeester en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt Groenhof nu naar de rechter. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zeker nu, volgens onze toekomstige koningin, de Nederlander niet bestaat, lijkt dit mij de enige identiteit die de Staat der Nederlanden nog kan toekennen.

Anoniem zei

Maxima spreekt alsof zij van oude adel is en niet de dochter van een op macht belust obscuur juntalid. Had deze adel ooit een nationale identiteit?

Anoniem zei

Doarmer hoorde vanochtend van Dr.Oetker dat in een landelijk dagblad iemand beweerde, dat de Friese identiteit niet bestaat. Doarmer heeft het artikel nog niet gelezen, maar wat hij zo gehoord heeft, vindt hij het wel wat kleinzielig, omdat ze zelf niet bestaan, willen ze ook niet dat de anderen bestaan. Lieve mensen, waar moet dit heen, straks bestaat niets meer! Het lijkt wel de film "The Matrix"!

Anoniem zei

De idee "Nederlander" moet toch bestaan; coniferenhaag, polonaise, caravan, levensloopregeling, 0,01% loonsverhoging enz. Natuurlijk voldoet niet elke individuele Nederlander volledig aan dit beeld.

Anoniem zei

De schrijfster van het artikel uit de V.krant is Karin S. en het verhaal komt zo te zien uit Groningen. Nu zou dit voor Doarmer al reden genoeg moeten zijn om het niet serieus te nemen, maar toch die laatste zin van haar "en een Friese nationaliteit bestaat niet, simpelweg omdat Friesland geen staat is". Wat wil die lieve Karin dan, dat de veelvolkerstaat Nederland wordt opgheven? Dat de Nederlanders alleen verder moeten en dat terwijl M. zegt dat ze niet eens bestaan? Dat zal nog een hele klus worden, misschien over een paar honderd jaar, maar het is nu helemaal nog niet aan de orde.