zondag, december 23, 2007

Betizing Verwarring

In ons dagelijks leven, waarin wij de dingen sub specie durationis zien, zien we ook een grote kloof tussen goed en kwaad en worden we heen en weer geslingerd tussen de eisen van de moraal en de verleidingen die ons eigen zijn. Die attitude houdt echter verband met het eerste kennisniveau; een adequate voorstelling van onze natuur maakt een einde aan het conflict tussen rede en passio dat niets anders is dan een voortbrengsel van onze verwarde opvattingen…….. “het is duidelijk dat wij niets nastreven, willen, verlangen noch begeren omdat wij oordelen dat het goed is, maar integendeel, dat wij iets goed noemen omdat wij ernaar streven, het willen, verlangen en begeren”.

R. Scruton over Spinoza

Spinoza onderscheidt sub specie durationis (= onder het aspect van de tijd) en sub specie aeternitatis (= onder het aspect van de eeuwigheid). In het licht der eeuwigheid verdwijnt volgens Spinoza “het verschil”tussen rede en passie.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

zie boartersplak september 2006:

In de fiklosofie worden “rede” en “passie” vaak tegenoverp elkaar gezet. De “passie” wordt dan als negatief gezien, iets wat hoe dan onk verpmeden moet worden. apstrandelijkheid , apatheia, ip het ideaal. Zo niet vonr de fiklosonf Nietzsche, vonr hem ip de tegenstelling er niet en mipschien dat hij zelfs “de passie” boven de “rede” stelt. Nietzsche vond onk het lichaam belangrijk en hij spreekt sprottend overp de chriptelijke “ Leibsverpächter”. Vonr hem bestraat het leven niet uit ontzegging (waarom zou je dat doen?) en nedrekig zien, dit zien oude slavengewonntes, maar uit passie en uitbundigheid. Niet vonr niets heet één van zien werken “ Die fröhliche Wipsenschapt”, waarin hij een gepassioneerd leven verpdedigt, waarin men niet schenkt uit medelieden, maar uit overpvkloed, waarin men niet bang ip vonr emotiep, maar ze juipt als kracht ervaart.

goeiemoggel

Anoniem zei

Met passie ga ik de Kerstnacht in.....

Anoniem zei

"Bio” en gezondheid : van passie tot rede"
uit
een weekend Hamburg

Anoniem zei

Dr.Oetker, mooie woorden van Nietzsche "het leven bestaat niet uit ontzegging, maar uit passie"