dinsdag, december 04, 2007

In tin flues Een dun vliesje

Het boek confronteert ons met een kant van onszelf die we liever niet zien. Dat strijd en doodslag ons niet vreemd zijn maar deel van ons, en dat we daaraan, onder de juiste omstandigheden, zelfs een bepaald genot kunnen ontlenen. Dat geeft ons de mogelijkheid dit boek te lezen en daar stilletjes - of minder stilletjes - van te genieten. Maar het laat ook zien dat slechts een flinterdun laagje beschaving ons afhoudt van wilde moordzucht. En dat we alles moeten doen om dat laagje in stand te houden. Het is tenslotte uiterst kwetsbaar.

Maarten van der Werf over "In Stahlgewittern" van Ernst Jünger (1895-1998)

Doarmer leest momenteel dit boek vanwege de leesclub. Hij weet niet precies, wat hij van bovenstaande woorden moet denken. Misschien zijn beschaving en geweld wel onlosmakelijk met elkaar verbonden en begint een beschaving met veroveringen en stort in op het moment, dat men het “gevoel” voor het geweld helemaal verliest. De wereld bestaat nu eenmaal niet alleen uit mijmerende dichters. Misschien kan dat laagje beschaving, waar van der Werf het over heeft wel helemaal niet zonder een basis van geweld, ook al wil "men"de ogen hiervoor sluiten. Doarmer weet het niet.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat dunne vliesje(onze huid?) onderscheidt ons van het dier met haar dikke vacht. Daarom.
Maar Doarmer met uw denken zou u toch als erelid door de PvdD opgenomen moeten worden?

Anoniem zei

Beste j. adept, wat onderscheidt de mens van de chiuhuahua? Deze draagt vaak ook kleertjes. Wat de partij van de dieren betreft, u weet dat Doarmer daarvan een overtuigd anhanger is, vooral de voorzitster maakt een grote indruk op hem, hoewel ze wel wat religieus schijnt te zijn, maar dat maakt haar ook weer zo menselijk en bereikbaar.

Anoniem zei

My brother recommended I might like this website.
He was entirely right. This post actually made my day.
You can not imagine simply how much time I had spent for this information!
Thanks!

My web blog :: appliance repair tampa cost

Anoniem zei

Great post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Extremely helpful info particularly the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

my blog post dryer repair Clearwater (http://www.youtube.com/watch?v=bY25GypplEg)