zaterdag, december 15, 2007

Net te sêdzjen

Uit de V.krant:

Bij winterdepressie heb je klachten die ook bij andere vormen van depressie voorkomen. Je bent somber, lusteloos en hebt weinig energie. Het liefst zou je de hele dag slapen. Je voelt je minderwaardig en hebt nergens zin in. Op het werk functioneer je niet zoals anders. (1)Besluiten nemen kost je de grootste moeite. Je bent snel geïrriteerd en sociale contacten mijd je het liefst. Trek in snoep en koolhydraatrijk voedsel lijkt onverzadigbaar. Je kan de hele dag door wel snoepen of je hebt vreetbuien.Als deze klachten in de herfstmaanden ontstaan en in het voorjaar weer verdwijnen dan heb je hoogst waarschijnlijk last van winterdepressie. Een grote behoefte aan slaap en eten zijn echter het meest kenmerkend. Het komt vrijwel nooit voor dat iemand met winterdepressie een gebrek aan eetlust heeft of lijdt aan slapeloosheid.

Licht in donkere dagen

Een verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme van het lichaam is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van winterdepressie. Doordat in de winter de lichtsterkte van de zon en het aantal uren daglicht afneemt, wordt de biologische klok niet elke dag ‘gelijkgesteld’. De klok gaat achterlopen en veroorzaakt daarmee een soort van chronische jetlag. Pas als de dagen weer langer en lichter worden krijgt de klok de kans zich te herstellen. Met behulp van lichttherapie herstelt de biologische klok kunstmatig. Tijdens de therapie neem je plaats voor een lichtbak met speciale lampen. Deze lampen stralen licht uit vergelijkbaar met daglicht vlak na zonsopgang. Na vijf behandelingen van drie kwartier voelen veel mensen zich al beter.
(1) En dan kan de l. de dupe worden!!!!!!!!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh ja licht, heel veel licht. Gisteravond in de sauna lange tijd onder zo'n lichtbak gelegen. Ik heb er vandaag weer behoefte aan en morgen weer. Hopelijk heeft mijn werkgever overal lichtbakken neer gehangen. En krijgen we er één mee naar huis in ons kerstpakket!

Anoniem zei

Lieve Vera, het kerstpakket!! Doarmer kan nauwelijks nog wachten tot hij het krijgt. Deze week gaat hij elke dag even bij Jan kijken of ze er al zijn en wat lief van de werkgevers dat ze naast werk ook nog zo'n pakket geven!Ze hoeven het niet te doen, het is puur goedheid.