donderdag, februari 28, 2008

Promkje Pruimen

Gisteren is Doarmer bij de kapper geweest en zo’n bezoek roept bij hem steeds een nostalgisch gevoel op, want lang geleden, toen Doarmer nog maar net aan zijn zwerftocht door de droom begonnen was, nam zijn pake (=opa) hem vaak mee naar de kapper. Voor die pake, een vrolijke kerel van in de tachtig, was het kappersbezoek een sociaal gebeuren, hij liet zich daar scheren en knippen , hoewel alleen een kenner in staat was dat laatste achteraf vast te stellen. Doarmer kon dat toen nog niet en hij zei wel eens tegen zijn pake, dat knippen nog helemaal niet nodig was. Maar daar ging het pake niet om. De kapper , Hotze ,was gevestigd in een soort kiosk in de plaats H. gelegen aan het water naast de kerk. De kiosk was meestal gevuld met leeftijdsgenoten van pake en ze hadden alle tijd van de wereld. Ze keken naar de schepen, ze vertelden sterke verhalen en ze kauwden pruimtabak, net als Hotze zelf , want in die tijd had je nog cultuur. Doarmer kreeg soms het idee, dat een aantal van hen permanent in de kiosk woonde. Fascinerend vond hij ook de zelfbewuste manier waarop Hotze het grote en gevaarlijke scheermes hanteerde. Dat was nog eens scheren en de oude mannen, die hun keel uitstaken waren beslist niet zielig, zij hadden hun leven geleefd en vonden dat ze nu het recht hadden om er commentaar op te leveren en aan alles kon je merken, dat ze ook nu nog voor niemand aan de kant gingen. Waar zijn die oude mannen eigenlijk gebleven en waar die kappers? Doarmer moest gisteren eerst een telefonische afspraak maken en men vroeg hem door wie hij geknipt wilde worden, door Moniek of Chantal. Hij had bijna geantwoord , het maakt mij niets uit, zolang ze maar pruimtabak kauwen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Allez zunne,

zoone kapper kende Peerke voreger ook. Met z'n grootpapa ging hij dan ook zijn haren laten doen. Daar hing zo'n schild met een prijs "Deken van de Arbeid". Waarschijnlijk kon um goe knippen. En daarna kreeg Peerke nen wafel en grootpapa nen Pint in het cafe van Onkel Sjef. Pruimen waren er niej, maar ze kouwden op een raar spulleke uit blik.
Tegenwoordig kouwen de grietjes op kauwgom, en dan knalt er af en toe zo een bel en schrikt Peerke maar weer in dieje stoel. Gelijk nen granaat zo hard knallen die Deernes....met hun kauwgom.

Anoniem zei

uhm

Anoniem zei

Peerke heeft net weer iets meegemaakt zunne. Den kapper (een Deerne uit A.) kwam bij hem thuis. Met Kouw of Kauwgom...mmmh daar moet Peerke eens op studeren. Zo een kapster thuis is ook een beetje raar zunne.
Peerke is de slag een beetje verloren....is het noe kouwgom kauwen, of kauwgom kouwen, of waren het de kauwen die kouden...of zere kaken van de verkauwdheid....mmmmh....een extra cursus. Misschien eten van Arabische Gom....

Anoniem zei

Peerke, wilt u ook lid worden van de Ned.Chr.Vereniging ter Bevordering van het Pruimen en zo.Deze vereniging heeft een glossy maandblad "Het bruine gootje", genoemd naar het straaltje tabakssap, dat bij een echte pruimer uit de mond loopt. In het Fries wordt dit gootje de "jarresleat" (= de giersloot) genoemd. Overigens keurt de vereniging op bijbelse gronden het gebruik van kauwgum af.

Anoniem zei

Allez Doarmer,

das nen hele eer zunne.....maor ik zeij nie Christelijk zunne. Peerke is nen rechtgeaarde koersminnende Katholiek. Of gaan we dan nen Verbond aan?