zaterdag, maart 29, 2008

It gewisse Het geweten

Geweten is primair “slecht” geweten. Daaruit blijkt dat elke gewetenservaring allereerst zoiets als een “ schuldig-zijn” ervaart. Maar hoe wordt in de idee van het slechte geweten het blijk van slecht-zijn opgevat? De “gewetensbeleving” duikt op nadat de daad is voltrokken, respectievelijk verzuimd. De stem volgt op het vergrijp en wijst terug naar de gebeurtenis die heeft plaatsgevonden en waardoor het erzijn een schuld op zich heeft geladen. Als het geweten een “schuldig-zijn” te kennen geeft, kan dat niet gebeuren als oproep tot….., maar als verwijzing bij wijze van herinnering aan de op zich geladen schuld.

Heidegger: Zijn en Tijd

Heidegger zegt, dat geweten primair slecht geweten is. Het probleem van een goed geweten is volgens hem, dat iemand zou moeten zeggen “ik ben een goed mens” en dat doe je niet zo snel, zeker niet als je een goed mens bent.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het moet niet maller, doarmer. Een Friese studentenvereniging uit Groningen moet 11.000 euro boete betalen wegens het zonder toestemming maken van een film over de 'Kameleon.' Je zou er van kleur van verschieten.

Anoniem zei

Dr.Oetker, het grijst Doarmer aan, als hij dit leest, het eind is er van weg.Het is alsof de jaren vijftig weer terug zijn. Beseffen zij niet dat zij hiermee een heel volk kwetsen en een verdeling en zo veroorzaken. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat haatzaaien!Zijn die mensen in 1345 dan voor niets geneuveld!

Anoniem zei

Uit het dagblad T.

GRONINGEN/ALKMAAR - De Friese studentenvereniging Bernlef moet 11.300 euro betalen aan uitgeverij Kluitman voor het uitbrengen van een Friestalige Kameleonfilm. Dat heeft de rechtbank in Groningen beslist, zo bevestigden Bernlef en Kluitman dinsdag.
De studentenvereniging voor Friezen in Groningen maakte in 2002een korte Friestalige Kameleonfilm. Die was bedoeld als protest omdat de 'echte' Kameleonfilms van regisseur Steven de Jong Nederlandstalig zijn. De studenten vinden dat Hielke en Sietse Klinkhamer Fries moeten praten.
Uitgeverij Kluitman uit Alkmaar verkocht de rechten voor het maken van Kameleonsfilms aan De Jong. Toen Bernlef de Friese film uitbracht, spande de uitgeverij een rechtszaak aan.