woensdag, april 30, 2008

Tankje Bedanken

Út de Ljouwerter:

Koningin Beatrix heeft Franeker en Makkum in het Fries bedankt voor de hartelijke ontvangst. ,,Tige tank'', sprak de majesteit bij het einde van het bezoek aan Franeker. Burgemeester Theunis Piersma sprak Koningin Beatrix en haar gevolg vlak na hun aankomst in Makkum in het Fries toe. Hij had dat al eerder aangekondigd. Hij is de enige FNP-burgemeester in Friesland. ,,En dat wol ik net ferlogenje”, zei Piersma. Hoewel de tweede rijkstaal was hij er niet helemaal van overtuigd dat de Koninklijke familie het Fries volledig machtig is. ,,Derfandinne ek dat ik it yn koart yn it Nederlânsk werhelle”, stelde hij.

En dan zegt men wel, dat je aan het Hollands niet zoveel hebt, maar toch handig zo’n burgemeester, die dat ook beheerst.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vond het van Beatrix, die toch tot de Friese tak van de Oranjes hoort, ook klasse dat zij de hele dag Hollands gesproken heeft. Aan het einde bij het dankwoord viel ze even terug. Maar wie zou haar dat kwalijk nemen na zo'n hele dag je in de tweede rijkstaal hebben geuit?

Anoniem zei

Het zijn vreemde snuiters, die burgemeesters. Vanmorgen zag ik een figuur rondslenteren met zijn handen in zijn zakken, een ambtsketen om. Was dit de burgemeester of was deze keten zojuist op de rommelmarkt gekocht?
Even later had deze persoon achter een microfoon plaatsgenomen en begon hij hakkelend aan een toespraak. Niemand verstond de man: sprak hij Hollands, Fries, Fries-en-veens???

Anoniem zei

Beatrix:'Tige Tank' '
Maxima:'Nada!'

Anoniem zei

Maxima:Muchas gracias
Beatrix: It is neat