vrijdag, juli 11, 2008

Eksistinsje foar essinsje Existentie voor essentie

De briefopener is dus een object dat niet alleen op een bepaalde manier wordt gemaakt, maar ook een welomschreven toepassing heeft; we kunnen ons niet voorstellen dat iemand een briefopener zou maken zonder te weten waartoe het moet dienen. Daarom zeggen we dat bij de briefopener de essentie – dat wil zeggen het geheel van voorschriften en eigenschappen die de vervaardiging en definitie ervan mogelijk maken – aan de existentie voorafgaat…….. Er is een zijn, waarbij de existentie aan de essentie voorafgaat, een zijn dat bestaat alvorens door enig begrip nader bepaald te kunnen worden. Dat is de mens of, zoals Heidegger zegt, de menselijke werkelijkheid. Wat betekent hier dat de existentie voorafgaat aan essentie? Het betekent dat de mens eerst bestaat, zichzelf in de wereld aantreft, daarin opduikt, en pas daarna zichzelf bepaalt. Dat de mens zoals de existentialist hem opvat, ondefinieerbaar is, komt doordat hij aanvankelijk niets is. Pas later wordt hij iets, en wel datgene wat hij van zichzelf maakt.

Sartre

Volgens Sartre is de mens dus geen briefopener, niet gemaakt voor een vaststaand doel. Dit denken heeft natuurlijk allerlei consequenties. Nietzsche zegt bijvoorbeeld, omdat het doel niet vaststaat, staan begrippen als goed en kwaad niet vast

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"On ne nait pas comme femme, on le devient."

Anoniem zei

Chère amie, Doarmer is als man opgedoken in het bestaan als onbeschreven blad, hij is “geworpen” in het bestaan en hij probeert er nu invulling aan te geven. Moet hij met een boormachine in de ene hand en een glas bier in de andere, pratend over voetbal, door het leven gaan of is er nog een andere mogelijkheid? Hij heeft gekozen voor het dichter-krijger zijn, hoewel boswachter hem ook wel aantrekkelijk lijkt.