zondag, september 21, 2008

In brike filosofy Een kreupele filosofie

Als je je vooral bezighoudt met de krankzinnige, de neuroticus, de misdadiger, de overtreder, de zwakzinnige, dan worden je vooruitzichten voor de mensheid uiteraard steeds bescheidener, je verwacht steeds minder van de mensen….. Het wordt steeds duidelijker dat het bestuderen van de verminkte, achtergebleven, onrijpe en ongezonde exemplaren van de mensheid alleen maar een verminkte psychologie en een kreupele filosofie kan opleveren.

Abraham Maslow (1908 – 1970)

Eigenlijk was dit de kritiek van Maslow op Freud en zo verweet hij ook de behavioristen, dat ze hun opvattingen baseerden op de bestudering van dieren. En er zijn nu eenmaal eigenschappen die dieren niet hebben, zoals humor. Doarmer werd er deze week mee geconfronteerd, toen hij weer eens de wondere wereld van het onderw. betrad. In die wereld heeft men bepaalde ideeën over het kind, de puber, maar waarop zijn die ideeën gebaseerd? Men maakt het kind niet “normaal” mee, maar in een opgesloten toestand. Dertig kinderen worden bijvoorbeeld zeven uur lang in een klein hok opgesloten. Slingertouwen, ballen en sleeptakken ontbreken in de ruimte, waar dit sinistere experiment plaatsvindt ! Het gedrag dat men dan waarneemt , zegt in feite weinig over “het kind”. Maar dat het nog erger kan, merkte Doarmer deze week, toen een afwijking binnen in een op zich al “afwijkende”situatie tot norm werd verheven. Zo wordt “het kind”tot een dyslectisch wezen, dat alleen maar de keuze heeft autistisch of ADHD te zijn.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Is dit niet de man van de 'piramide'?

Anoniem zei

Is dit niet de man van de 'piramide'?

Anoniem zei

Ja, dat klopt, dr Oetker

Ja, dat klopt, dr Oetker

Anoniem zei

Deze Maslow keek naar mensen, die moeiteloos lijken te leven, ze zijn niet volmaakt, maar ze vinden het niet erg om zich te vergissen. Hij zegt “zelfvervullers genieten van het leven in het algemeen en van praktisch alle aspecten ervan, terwijl de meeste andere mensen alleen maar genieten van verspreide momenten van overwinning, van slagen of topervaring”