zondag, oktober 26, 2008

De foarke De vork

Als we onze bibliotheken zouden nalopen, overtuigd van deze principes, wat voor verwoesting zouden we dan niet moeten aanrichten? Neem een willekeurig werk over theologie of metafysica, en stel je de volgende vragen. Bevat het abstracte redeneringen over hoeveelheid en getal? Nee. Bevat het experimentele redeneringen over feiten en standen van zaken? Nee. Werp het dan in de vlammen, want het kan enkel drog en illusie bevatten.

David Hume(1711- 1776)

Naast het scheermes van Ockham en de hamer van Nietzsche is er ook “de vork van Hume”. Alles moet terug te voeren zijn op logica(wiskunde) of op feiten of op een combinatie van beide

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat dacht u van 'de lepel van Oetker'? Verkrijgbaar in de soorten tl en el.

Anoniem zei

Nuver, d'er kin allinne anonym reagearre wurde.

Anoniem zei

It slagget

Anoniem zei

Hume kom stevig uit de hoek komen maar de vork van Hume gaat er aan voorbij dat er naast feitelijkheid ook nog zoiets als verstaan en interpreteren is!
In bijna geen enkel gedicht kun je met de vork van Hume uit de voeten maar dat betekend nog niet dat ze geen functie hebben. Hume houdt zich bezig met een van wetenschappelijk denken en waarheidsvinding, dat is iets anders als verstaan en interpreteren.