maandag, november 17, 2008

De trije swylders


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad, dat werd tijd! Eindelijk maken de Friezen werk van het verbreden en uitdiepen van de Tsjonger. Dit zal de Saksen absoluut tegenhouden, zodat de kans dat de Friezen wederom het wad opgejaagd zullen worden kleiner wordt.
Hoewel, het grootste gevaar dreigt natuurlijk vanuit het zuiden, waar de erfvijand zich opmaakt voor een grootscheepse aanval op het heitelan: de Hollanders, die van oudsher goed zijn in slootjespringen. Hun waterlinie is nog in tact, maar voordat de Tsjonger even breed zal zijn als de Merwede, zal er nog heel wat water door de Loolee der Saksen stromen. Kan Doarmer niet eens de handen uit de mouwen steken. Hij is toch zo dol op werken....... .

Anoniem zei

Waarde pater, men is al druk bezig. Doarmer heeft de volgende informatie voor u van het internet gehaald:
Friese Waterlinie
De Hollandse Waterlinie is ons bekend. Die leerden we op school als slimme verdediging tegen de Spanjaard, tijdens de tachtigjarige oorlog. Kort gezegd bestond deze waterlinie uit een brede strook grond, die zo gauw dat nodig was, onder water gezet kon worden. In tegenstelling tot die Hollandse Waterlinie, zijn andere waterlinies helemaal niet bekend. Toch werden meerdere linies zorgvuldig onderhouden. Zo liep ook een Friese Waterlinie vanaf Lemmer dwars door Zuidoost-Friesland. Compleet met sterrenschansen, stuwen en dammen. Deze waterlinie wordt op dit moment in ere hersteld. De schansen worden duidelijker zichtbaar gemaakt, en spannende verhalen over hoe het water Caspar de Robles en andere onverlaten tegenhield, worden opnieuw verteld aan de leerlingen van de basisscholen.